Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το δίλλημα του Τσίπρα - Η Ελλάδα έχει προθεσμία 3 εβδομάδων για συμφωνία

Guardian: Το δίλλημα του Τσίπρα - Η Ελλάδα έχει προθεσμία 3 εβδομάδων για συμφωνία
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, εάν Ελλάδα και Ευρώπη δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2017, το Grexit επανέρχεται με νέα ορμή
Μόλις τρεις εβδομάδες προθεσμία έχει η Ελλάδα προκειμένου να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις όλο και πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.
Διαφορετικά -όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian- υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς της ελληνικής κρίσης χρέους με νέα ορμή.
«Αντιμέτωπος με το δίλημμα να συμφωνήσει για πρόσθετη λιτότητα ή να προκαλέσει εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζύγιζε τις επιλογές του το Σαββατοκύριακο.
Οι φόβοι για περισσότερη αβεβαιότητα στην πιο αδύναμη χώρα της Ευρώπης ενισχύθηκαν καθώς το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει ''εκρηκτικό'' έως το 2030» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ο Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, ο οποίος τονίζει ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2017 (οπότε κι αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup), καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται πολιτική αναταραχή που θα επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο Grexit.
Επίσης, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στη «διαφωνία» μεταξύ των δανειστών σχετικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με το ΔΝΤ να τονίζει ότι ο στόχος του 3,5% δεν εφικτός, εάν δεν ληφθούν μέτρα μείωσης των συντάξεων και αύξησης των φόρων.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου του 2017, όπου «η Αθήνα έμεινε μόνη της έξω στο κρύο«, καθώς ακόμα και η συνήθως υποστηρικτική Κομισιόν απέτυχε να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το καλοκαίρι του 2017 10,5 δισ. ευρώ, διαφορετικά είναι ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ελληνική κρίσης χρέους σε περίπτωση που δεν γίνουν εκταμιεύσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης