Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η υποχώρηση από την παγκοσμιοποίηση οδηγεί σε μια ασταθή οικονομική περίοδο

El-Erian: Η υποχώρηση από την παγκοσμιοποίηση οδηγεί σε μια ασταθή οικονομική περίοδο
Τα περισσότερα κράτη του κόσμου είναι μέλη ενός πολυμερούς συστήματος που του δίνει προνόμια στο εμπόριο και λοιπούς τομείς
Η υποχώρηση ορισμένων χωρών από τις πολιτικές της παγκοσμιοποίησης οδηγούν σε μία ασταθή περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του στο projectsyndicate.com, ηθελημένα ή όχι, τα περισσότερα κράτη του κόσμου είναι μέλη ενός πολυμερούς συστήματος που του δίνει ορισμένα προνόμια στο εμπόριο και λοιπούς τομείς, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης, τονίζει ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η παγκόσμια αγορά χρέους, μη εγχώριοι επενδυτές μπορούν να επηρεάσουν το έλλειμμα ενός κρατικού προϋπολογισμού.
Αφού κάνει μία αναδρομή στις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες και τα πρότυπα της παγκοσμιοποίησης, ο πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της Pimco υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολιτικές, νομισματικές ή μη, οι οποίες έχουν αλλοιώσει την έννοια του όρου, δημιουργώντας δυσαρέσκεια.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα πολυμερές σύστημα που είναι λιγότερο αποτελεσματικό, λιγότερο συνεργατικό, λιγότερο αξιόπιστό και πιο ευάλωτο, το οποίο επηρεάζει την σχέση μεταξύ μεγάλων και μικρών οικονομιών.
«Στους καιρούς του ολοένα αυξανόμενου εθνικισμού, αυτές οι μικρές ανεπτυγμένες οικονομίες υποφέρουν περισσότερο, ενώ βραχυπρόθεσμα η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη», σχολιάζει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης