Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ελληνικό bailout δεν κάμπτει τις ανησυχίες για την Ευρωζώνη

tags :
To ελληνικό bailout δεν κάμπτει τις ανησυχίες για την Ευρωζώνη

Παρόλο που οι διαβεβαιώσεις για την θωράκιση της ισπανικής και πορτογαλικής οικονομίας έρχονται διαρκώς από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, ανησυχία εκφράζουν τόσο ο ξένος Τύπος όσο και οι οικονομολόγοι για τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ότι « Θα ήταν τραγικό λάθος, εάν οι Έλληνες αποφάσιζαν να επιστρέψουν στη δραχμή. Κάτι τέτοιο δεν θα το άντεχε ούτε η Ευρώπη αλλά ούτε και ο ελληνικός πληθυσμός».«Η Ελλάδα θα υπέφερε πολύ περισσότερο και ξέρω ότι ήδη υποφέρει», πρόσθεσε. «Πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρώπη, η οποία ήδη βρίσκεται σε δεινή θέση», υπογράμμισε ο Μπερνάρ Κουσνέρ. Χαιρετίζοντας το "κουράγιο" του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο Γάλλος πολιτικός τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν πηγαίνει καλά, όμως, θα επανακάμψει, και θα τη βοηθήσουμε. Δεν αφορά μόνο το μέλλον της χώρας αυτής που όλοι αγαπάμε, αλλά το μέλλον του νομίσματος μας. Είναι το νόμισμα μας, τώρα πολεμάμε για το επίπεδο ζωής μας. Βοηθώντας την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να ζούμε το ευρωπαϊκό μας όνειρο».

 


 

 

 

Στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times τονίζουν ότι η Ελλάδα διαιρεμένη είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο, γράφει η εφημερίδα, ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορέσει να συνενώσει την πολιτική τάξη και μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού πίσω από το πρόγραμμα λιτότητας, τότε αυτό δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας. Σχολιάζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει έναν άχαρο ρόλο, καθώς κανείς ηγέτης δεν κατάφερε να προσφύγει στο ΔΝΤ χωρίς να ταπεινωθεί, ακόμα και αν, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι η καλύτερη λύση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν βοήθησαν καθόλου σε αυτή την περίπτωση, καθώς η δεδηλωμένη απέχθειά τους για το ΔΝΤ ενίσχυσε το στίγμα που συνοδεύει τον οργανισμό στην Ελλάδα. Όσο για τις ευθύνες του κ. Παπανδρέου, οι Financial Times σχολιάζουν ότι δεν προετοίμασε επαρκώς τους πολίτες για όσα θα επακολουθούσαν. Η εφημερίδα καταλήγει τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο για τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να ομονοήσουν. «Για να αποφευχθεί η πτώχευση στην Ελλάδα πρέπει να αρθεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό, το οποίο είναι πολιτικό και όχι οικονομικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πωλ Φιτουσί αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι «δεν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε χρεοκοπία». «Άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει ενώ εκείνη που χρειάζεται συμβουλές και μαθήματα οικονομίας είναι η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ.» Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε ότι «πληρώνουμε το κόστος της απουσίας μιας πολιτικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, κάτι που επέτρεψε στους κερδοσκόπους να κινηθούν, χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσουν, ουσιαστικά, κανέναν κίνδυνο, χωρίς να πάρουν κανένα ρίσκο». Ο καθηγητής του "Ιnsitut d' Etudes Politiques de Paris" δήλωσε επίσης ότι «μια μερική λύση, για την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με πιο χαμηλό κόστος εργασίας, αλλά, παράλληλα και με την έγκριση προγραμμάτων στήριξης των χαμηλοεισοδηματιών και των ανέργων». Τέλος, ο Φιτουσί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κρίση είναι καθοδόν προς την Ισπανία και την Πορτογαλία.

 

Η Independent χαρακτηρίζει τη βία ως «πλήγμα» στα σχέδια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προωθήσει τις αυστηρές περικοπές που απαιτούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σημειώνεται επίσης ότι το ευρώ και οι ελληνικοί τίτλοι «γρονθοκοπήθηκαν» λόγω των ανησυχιών ότι η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια και ότι τα ελληνικά δεινά θα μπορούσαν να διαχυθούν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. «Η συντηρητική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο λιτότητας, καταδικάζοντας τις ελπίδες μιας εθνικής πολιτικής συναίνεσης επί των μέτρων», καταλήγει η εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, έδειξε ιδιαίτερο προβληματισμό για τα γεγονότα της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τα «ανησυχητικά». «Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα», δήλωσε ο Ραντ, προσθέτοντας πως «υπάρχει ανησυχία ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ίσως να μην είναι αρκετό για να αποσοβήσει μια ενδεχόμενη κρίση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις των αγορών».

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης