Διεθνή

Πάνω από τα 130 δολάρια η μετοχή της Apple, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2015

Πάνω από τα 130 δολάρια η μετοχή της Apple, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2015
Περί τις 22:20, η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού στο Dow Jones διαπραγματευόταν στα 130,1 δολάρια, αυξημένη αισθητά κατά 7,4%
Για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2015, η μετοχή της Apple ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 130 δολαρίων, στον απόηχο των άκρως ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποίησε χθες 31 Ιανουαρίου 2017.
Ειδικότερα, περί τις 22:20, η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού στο Dow Jones διαπραγματευόταν στα 130,1 δολάρια, αυξημένη αισθητά κατά 7,4%.

Η Apple ξεπέρασε την Samsung στην πώληση smartphones, για πρώτη φορά μέσα σε 5 χρόνια

Για πρώτη φορά από το 2011 η Apple «έκλεψε» την πρωτιά από τη Samsung σε ό,τι αφορά τον αριθμό των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) που πωλήθηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο.
Χθες η αμερικανική τεχνολογική ανακοίνωσε πως για το α' οικονομικό 3μηνο (δ' 3μηνο 2016) πούλησε 78,3 εκατομμύρια iPhones, ενώ σε ό,τι αφορά τα iPads και τα Macs, η επίδοση ήταν 13 και 5,3 εκατομμύρια συσκευές αντίστοιχα.
Για την ίδια χρονική περίοδο, η Samsung έχει πουλήσει 77,5 εκατομμύρια smartphones.
Μέχρι το 2011 η Apple βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, πριν την ξεπεράσει τότε η Samsung, η οποία να σημειωθεί πως επλήγη τα τελευταία δύο τρίμηνα από τα ελαττωματικά (έκρηξη στην μπαταρία) Galaxy Note 7.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε οριακή ετήσια αύξηση της τάξης του 2% στα καθαρά κέρδη της Apple του α' οικονομικού 3μήνου, στα 17,89 δισ. ή 3,36 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης οριακά για το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 3,2%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 78,35 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές σε έρευνα της FactSet έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 3,22 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα στα 77,3 δισ.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Tim Cook, επισήμανε πως η επίδοση στα έσοδα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία.
Οι επιδόσεις το α' οικονομικό τρίμηνο είναι πάντα οι ισχυρότερες για την εταιρεία, λόγω των εορτών για τα Χριστούγεννα που εκτοξεύουν τις πωλήσεις.
Σε ό,τι αφορά το β' οικονομικό τρίμηνο, η Apple αναμένει έσοδα ύψους 51,5 με 53,5 δισ. δολάρια, έναντι 53,8 που υπολογίζει το Reuters.

Μετρητά αμύθητης αξίας 246,1 δισ. δολ. διαθέτει (κυρίως) εκτός ΗΠΑ η Apple

Μετρητά και επενδύσεις αμύθητης αξίας 246,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ είχε συσσωρεύσει στο τέλος του 2016 η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του πλανήτη - η αμερικανική Apple - τα οποία βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους εκτός των ΗΠΑ.
Μάλιστα, η αξία αυτή - ρεκόρ για μη χρηματο-οικονομική εταιρεία - αυξήθηκε κατά 10 δισ. δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Όπως επισημαίνει το CNN, αν μόνο τα μετρητά της Apple εισφέρονταν σε μια ξεχωριστή εταιρεία, αυτή θα ήταν η 13η μεγαλύτερη του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει βεβαίως η Apple.
Ακολουθούν οι Alphabet (μητρική Google), Microsoft, Berkshire Hathaway, Amazon, Facebook, ExxonMobil, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, Wells Fargo, GE και AT&T.
Σε μια ακόμα σύγκριση, τα μετρητά 246,1 δισ. δολαρίων της Apple - εκ των οποίων τα 230,2 δισ. δολάρια (94%) βρίσκονται εκτός ΗΠΑ - ξεπερνούν την κεφαλαιοποίηση γιγαντιαίων εταιρειών όπως οι Procter & Gamble, Bank of America, Chevron και Walmart.
Αν ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος, Donald Trump, υιοθετήσει τελικά το μέτρο χαμηλού εφ' άπαξ φορολογικού συντελεστού επαναπατρισμού κεφαλαίων αμερικανικών επιχειρήσεων για το οποίο είχε κάνει λόγο προεκλογικά, τα τεράστια αδρανή κεφάλαια (από κέρδη) εταιρειών όπως η Apple, η Alphabet, η Cisco και η Oracle, θα μπορούσαν να επενδυθούν σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στις ΗΠΑ.
Τα μετρητά της Apple ξεπερνούν σε αξία το ΑΕΠ 148 χωρών, μεταξύ άλλων της Φινλανδίας (239 δισ. δολάρια), της Χιλής (234 δισ. δολάρια) του Μπανγκλαντές (226 δισ. δολάρια) και βεβαίως της Ελλάδος (195 δισ. δολάρια).
Επισημαίνεται, ότι παρά τα μετρητά εκατοντάδων δισ. δολαρίων που διαθέτει, η Apple παραδόξως εμφανίζει μακροπρόθεσμο δανεισμό 73,6 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης