Τελευταία Νέα
Διεθνή

IIF: Καθαρές εκροές ρεκόρ για την κινεζική οικονομία το 2016 – Έφτασαν τα 725 δισ. δολάρια

IIF: Καθαρές εκροές ρεκόρ για την κινεζική οικονομία το 2016 – Έφτασαν τα 725 δισ. δολάρια
Αρνητικά συνέβαλε και η συνεχόμενη σταδιακή υποτίμηση του γουάν, ως αποτέλεσμα των νομισματικών πολιτικών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας
Καθαρές εκροές μαμούθ διαστρώνονται το 2016 για την κινεζική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (Institute of International Finance, IIF), το ποσό ανήλθε στα 725 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 95 δισ. «εξαφανίστηκαν» μόνο τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται πως για το 2015, όταν είχαν εκφραστεί οι πρώτοι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η επίδοση ήταν 675 δισ. δολάρια, όταν το 2014 ήταν μόλις 160 δισ.
Αρνητικά συνέβαλε και η συνεχόμενη σταδιακή υποτίμηση του γουάν, ως αποτέλεσμα των νομισματικών πολιτικών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Μόνο το 2015, το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε 6,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Το Ινστιτούτο εκτιμά πως οι εκροές της Κίνας ίσως αυξηθούν ακόμα περισσότερο την επόμενη 4ετία, αν οι αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην ασιατική χώρα, δεχθούν πίεση (μέσω κινήτρων ή απειλών) από την κυβέρνηση του Donald Trump για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης