Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πως οι αλλαγές στον νόμο για τις αμερικανικές τράπεζες θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές

CNBC: Πως οι αλλαγές στον νόμο για τις αμερικανικές τράπεζες θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ζητήσει την αναθεώρηση του νόμου Dodd-Frank
Την αναθεώρηση του νόμου Dodd-Frank, του ρυθμιστικού δηλαδή πλαισίου που τέθηκε σε εφαρμογή ως απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008 έχει υποσχεθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να υποβάλλει έκθεση για τις αλλαγές που προτείνει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αλλαγές η αναθεώρηση του εν λόγω νόμου αναμένεται να έχει επίδραση και στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Φαίνεται ότι ο γενικός στόχος της αναθεώρησης είναι να επιτρέψει στις αμερικανικές τράπεζες να κάνουν περισσότερες δουλειές με λιγότερους περιορισμούς κεφαλαίων» υποστηρίζει ο Alastair Winter, επικεφαλής οικονομολόγος της Daniel Stewart προσθέτοντας ότι «μία αναθεώρηση θα κάνει τις ανακεφαλαιοποιημένες αμερικανικές τράπεζες ακόμα πιο ανταγωνιστικές».
Οι τιμές των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά όλων των εποχών λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως η αβεβαιότητα που περιβάλλει το Brexit, τα αδύναμα κέρδη και τα χαμηλά επιτόκια παγκοσμίως.
Με την αναθεώρηση του Dodd-Frank ένας αριθμός ευρωπαίων αναλυτών αναρωτιούνται εάν αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω κινδύνους για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον Winter, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -που προκύπτει από την αναθεώρηση του Dodd-Frank- είναι ότι μπορεί να παρασυρθούν να κάνουν πιο ριψοκίνδυνα βήματα παράλληλα με τις αμερικανικές τράπεζες και να την πατήσουν και πάλι.
«Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που σκέφτεται ο Draghi καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ούτε πρόθυμες αλλά ούτε και ικανές να διασώσουν τις τράπεζες τους» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης