Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι αγορές κινούνται σε ρυθμούς ευρωπαϊκής κρίσης - Το ελληνικό δράμα

CNBC: Οι αγορές κινούνται σε ρυθμούς ευρωπαϊκής κρίσης - Το ελληνικό δράμα
Σε δημοσίευμα του CNBC επισημαίνεται ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές σε Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να επιβαρύνουν το κλίμα στην Ευρώπη
Οι ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, καθώς μια σειρά από κρίσιμες εκλογές πλησιάζουν και τα θέματα σχετικά με τις υπερχρεωμένες χώρες παραμένουν.
Τα spreads των ιταλικών, γαλλικών και ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί έναντι των γερμανικών έχουν διαμορφωθεί σε νέα υψηλά λόγω των ανησυχιών ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να επιστρέψει σε κατάσταση κρίσης.
«Κατά κάποιο τρόπο η αγορά είναι ήδη εκεί» υποστηρίζει ο Beat Wittmann της Porta Advisors.
«Θα έχουμε εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία σε ένα, δύο, τρείς, τέσσερις μήνες κι αυτό ισοδυναμεί με μια αιωνιότητα στην πολιτική, όπως έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες.
Ναι λοιπόν, στην Ευρώπη, τα πράγματα θα γίνουν πιο άγρια και πιο νευρικά αλλά αρκετά από αυτά τα στοιχεία είναι ήδη στις αγορές» είπε ο Wittmann.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ημερολόγιο είναι πολύ φορτωμένο, καθώς βασικά κράτη-μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται για εκλογές, αλλά θα μπορούσε να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο εάν γίνουν πρόωρες εκλογές σε Ιταλία και Ελλάδα.

Το ελληνικό δράμα

Σύμφωνα με τον Jan Randolph της IHS Markit, ο βασικός λόγος που τα ιταλικά ομόλογα υποχωρούν είναι ότι επηρεάζονται από τις διαφωνίες που έχουν προκληθεί μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Όπως υποστηρίζει ο Randolph το ίδιο είχε συμβεί και στο παρελθόν, όταν πάλι είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της.
«Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία είναι πολύ ευάλωτες» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ ξανά, η Ιταλία δεν θα μπορέσει να διασωθεί εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ δεν καταλήξουν σε συμφωνία γιa τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Αυτό το σενάριο θα ήταν εκρηκτικό για την ευρωζώνη» επεσήμανε.
Σύμφωνα με το CNBC, η Ελλάδα έχει επίσης επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα, καθώς έχει ξεσπάσει και πάλι κόντρα με τους δανειστές της σχετικά με την ανάγκη να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
«Αν αυτό το αδιέξοδο δεν ξεπεραστεί κατά τις επόμενες εβδομάδες, τότε η Ελλάδα ίσως δυσκολευτεί να αποπληρώσει τους δανειστές της το καλοκαίρι και θα προκαλέσει ακόμα έναν πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους ηγέτες τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν επικεντρωθεί στη νίκη τους στις εκλογές» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης