Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Γιατί η Ελλάδα επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα; - Η θέση του ΔΝΤ και οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη

BBC: Γιατί η Ελλάδα επέστρεψε στα πρωτοσέλιδα; - Η θέση του ΔΝΤ και οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη
Μπορούν οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία πριν τον Ιούλιο του 2017;
Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα αφού οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ απέτυχαν για ακόμα μία φορά να διαχειριστούν το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Από τη μία το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Αθήνα χρειάζεται μείωση του χρέους, ενώ από την άλλη η ευρωζώνη, που έχει δώσει ήδη σημαντική ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι απρόθυμη να κάνει κι άλλα βήματα.
Και πλέον το ερώτημα που θέτει το BΒC είναι: μπορούν οι εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία πριν η κατάσταση στην Ελλάδα γίνει ανυπόφορη καθώς αργότερα αυτό το έτος πρέπει πληρώσει τους δανειστές της;

Ποια είναι η θέση του ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν ήδη δώσει κάποια ελάφρυνση του χρέους με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.
Το ΔΝΤ όμως επιμένει ότι χρειάζονται περισσότερα.

Τι γίνεται με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης;

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, o οποίος είναι και πρόεδρος του Eurogroup, χαρακτήρισε την έκθεση του ΔΝΤ υπερβολικά απαισιόδοξη.
Αρκετοί έχουν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν θα ολοκληρώσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, το BBC αναφέρεται και στη διχογνωμία που υπάρχει εντός της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ είναι διχασμένο;

Το ΔΝΤ προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση δημοσιοποιώντας τη διάσταση απόψεων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
«Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το ποιοι διευθυντές δεν συμμερίζονται την άποψη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν είναι παράλογο να τολμούσε να πει κάποιος ότι ήταν μεταξύ εκείνων που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών, καθώς και τη διευθύνουσα σύμβουλο Christine Lagarde.

Η κατάσταση οδηγείται σε κρίση και πάλι;

Όχι αμέσως, επισημαίνει το BBC, τονίζοντας ότι η ημερομηνία-κλειδί είναι ο Ιούλιος, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τους πιστωτές της.
Για να κάνει αυτές τις πληρωμές, η Ελλάδα θα χρειαστεί την επόμενη δόση του προγράμματος, την οποία όμως δεν μπορεί να πάρει εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η άποψη του ΔΝΤ έχει σημασία;

Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Αντιθέτως, παρέχει συμβουλές και βάλει χρήματα στα δύο πρώτα προγράμματα.
Η ευρωζώνη θα ήθελε να έχει την πλήρη υποστήριξη του ΔΝΤ, ώστε το πρόγραμμα να είναι περισσότερο αξιόπιστο.

Και τι γίνεται με τις πολιτικές εξελίξεις σε όλη την ευρωζώνη;

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις επικείμενες εκλογές στις χώρες της ευρωζώνης.
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen και στην Ολλανδία το «Κόμμα της Ελευθερίας» του Geert Wilders είναι πολύ εχθρικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν και οι δύο επικρίνει το σχέδιο διάσωσης.
Η Γερμανία έχει εκλογές αργότερα μέσα στο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης