Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του ελαιολάδου λόγω πτώσης παραγωγής από άστατο καιρό

Μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του ελαιολάδου λόγω πτώσης παραγωγής από άστατο καιρό
Η ζήτηση ελαιολάδου αυξάνεται στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, με τους Ισπανούς παραγωγούς να αναγκάζονται να στραγγίξουν κάθε σταγόνα αποθέματος για να ανταποκριθούν στη ζήτηση εξαγωγών τους, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ
Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου έχουν προκαλέσει από τον Οκτώβριο του 2016 οι άστατες καιρικές συνθήκες στην Ιταλία και στην Ισπανία, με την αντίστοιχη τιμή στην Ιταλία να έχει ανέλθει σε 5,75 ευρώ ανά κιλό (όχι λίτρο) και τις τιμές στην Ισπανία να καταγράφουν αύξηση μεγαλύτερη από 10%, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς με έδρα τη Μαδρίτη.
Λόγω Brexit και της συνεπαγόμενης μεγάλης διολίσθησης της βρετανικής στερλίνας, η τιμή του ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.
Ο άστατος καιρός των τελευταίων ετών στις κύριες χώρες παραγωγής ελαιολάδου έχει οδηγήσει σε μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών του πολύτιμου προϊόντος, του οποίου η εφετινή παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται πως θα υποχωρήσει κατά 8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρείας μελετών Mintec.
Όπως γράφει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, η παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας αναμένεται να μειωθεί κατά 50% εφέτος, ενώ στην Ελλάδα ο ιδιαίτερα ζεστός καιρός της Άνοιξης του 2016 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά περίπου 25%.
Πλημμύρες στην Ανδαλουσία - που αποτελεί την βασικότερη ελαιο-παραγωγική περιοχή της Ισπανίας - οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές την εσοδειά ελιάς.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση ελαιολάδου αυξάνεται στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, με τους Ισπανούς παραγωγούς να αναγκάζονται να στραγγίξουν κάθε σταγόνα αποθέματος για να ανταποκριθούν στη ζήτηση εξαγωγών τους, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ εισάγουν ετησίως 300 χιλ. τόνους ελαιολάδου - περισσότερο από το μισό του οποίου προέρχεται από την Ιταλία και την Ισπανία - όμως συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλές τιμές λόγω της συναλλαγματικής ενίσχυσης του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης