Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Η ευρωζώνη δεν πρέπει να ανησυχεί για την Ελλάδα - Η Ιταλία μπορεί να σκοτώσει το ευρώ

Forbes: Η ευρωζώνη δεν πρέπει να ανησυχεί για την Ελλάδα - Η Ιταλία μπορεί να σκοτώσει το ευρώ
Στην παρούσα φάση οι μόνες εναλλακτικές λύσεις για την Ιταλία και την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ή η έξοδος από το ευρώ
«Ναι, η Ελλάδα έχει κολλήσει και πάλι στον βούρκο της ανησυχίας πως μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.
Υπάρχουν πληρωμές που πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι και η Ελλάδα απλά δεν έχει τα χρήματα».
Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές δημοσιεύματος του Forbes με τίτλο: «Η ευρωζώνη δεν πρέπει να ανησυχεί για την Ελλάδα, η χρεοκοπία της Ιταλίας θα μπορούσε να είναι πρόβλημα».
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι απαραίτητη για την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να είναι συνεπής στις οικονομικές της εποχρεώσεις, αλλά και ότι όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνορο.
«Αυτό συμβαίνει εδώ και 5 με 6 χρόνια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Forbes.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ιταλία καθώς η Ευρώπη δεν είναι τόσο πλούσια ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Ιταλίας, που δεν αποκλείεται να βαδίσει στα χνάρια της Ελλάδας.
«Κι όμως κάτι παρόμοιο θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στην Ιταλία:
Στην Ελλάδα, ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει τις επιλογές του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη» αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ότι το 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία.
«Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι και πάλι αμφίβολο καθώς η Αθήνα και οι δανειστές της δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους για την προβληματική οικονομία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Forbes, όπου περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργών Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ιταλία

Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με το Forbes η Ιταλία είναι το πραγματικό πρόβλημα.
«Ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2012 να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ, αλλά τα χρέη της Ιταλίας και της Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί ενώ οι οικονομίες τους έχουν μείνει στάσιμες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το χρέος της Ιταλίας έχει αυξηθεί στο 133% από 123% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ της Ελλάδας έχει φτάσε ιστο 183% από 159%.
«Τα στοιχεία αυτά τονίζουν μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα: Ακριβώς όπως ένα άνθρωπος θα δυσκολευτεί να πληρώσει τις δόσεις της πιστωτικής κάρτας έαν ο μισθός του παραμένει σταθερός ή υποχωρεί, έτσι και μια χώρα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της εάν δεν επεκταθεί η οικονομία της» επισημαίνει το Forbes.

Έξοδος από το ευρώ ή αναδιάρθρωση του χρέους

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τη στιγμή που η Ιταλία και η Ελλάδα δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον, οι μόνες εναλλακτικές λύσεις είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ή έξοδος από το ενιαίο νόμισμα.
Από όλα αυτά προκύπτει το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία, καθώς η οικονομία της είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την ελληνική.
«Το ευρώ θα είχε αποτύχει, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε, κάτι που θα ήταν η καλύτερη λύση αυτά τα χρόνια.
Αλλά εάν ο φαύλος κύκλος του ιταλικού χρέους συνεχιστεί, τότε αυτή θα είναι η χώρα που θα σκοτώσει το ευρώ.
Έτσι, δεν είναι η Ελλάδα για την οποία θα πρέπει να ανησυχούμε, αλλά η Ιταλία» καταλήγει το δημοσίευμα του Forbes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης