Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Νέο διάταγμα, απαγορευτικό για τους πρόσφυγες σκοπεύει να βγάλει ο Trump

BBC: Νέο διάταγμα, απαγορευτικό για τους πρόσφυγες σκοπεύει να βγάλει ο Trump
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, θα κυνηγήσει και δικαστικά την ανατροπή της απόφασης που ανέστειλε το αρχικό του διάταγμα
Ο Donald Trump προσανατολίζεται στην έκδοση νέου διατάγματος που θα απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες συγκεκριμένων κρατών, μετά την ανατροπή της πρώτης του προσπάθειας από τα δικαστήρια, μεταδίδει το BBC.
Ο Τrump ανέφερε, μάλιστα, σε δημοσιογράφους ότι το νέο διάταγμα θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα (13/2) ή, την Τρίτη (14/2).
Αυτό συνέβη μετά τη διατήρηση από το εφετείο του Σαν Φραντσίσκο της δικαστικής απόφασης που ανέστειλε το αρχικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ.
Εκείνο το διάταγμα απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες εφτά μουσουλμανικών χωρών.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γράφει το νέο διάταγμα που ετοιμάζει ο Trump.
Ο ίδιος είπε ότι οι αλλαγές θα είναι πολύ μικρές, αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα απαγόρευση που έχει στα σκαριά.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κυνηγήσει νομικά την επαναφορά του αρχικού διατάγματος, που ανεστάλη πριν από μία εβδομάδα από το δικαστήριο του Σιάτλ.
"Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη" ανέφερε ο Trump στους ρεπόρτερ προσθέτοντας ότι "το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά έχουμε κι άλλες επιλογές, όπως να εκδώσουμε ένα νέο διάταγμα".
Η απαγόρευση του Trump είχε προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια και πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Την Πέμπτη 9/2 το εφετείο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να δικαιολογήσει την απαγόρευση, την οποία ο πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει απαραίτητη για να είναι οι ΗΠΑ ασφαλείς από τρομοκρατικές επιθέσεις.
Επίσης, ο Trump επιμένει ότι το διάταγμα ήταν ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και υποσχέθηκε να αναλάβει γρήγορα δράση για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου.
Η αμφισβήτηση του διατάγματος από τους δικαστές είχε περισσότερο να κάνει με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που προέβλεπε η απαγόρευση, από ό,τι με την τετράμηνη αναστολή του προσφυγικού προγράμματος.
Αλλά οι δικηγόροι της κυβέρνησης έκαναν από την πλευρά τους λόγο για μία ανεπίτρεπτη εισβολή στη συνταγματική δικαιοδοσία του Trump.
Η απόφαση του εφετείου σημαίνει ότι οι κάτοχοι βίζας από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, μπορούν να συνεχίσουν να μπαίνουν στις ΗΠΑ και επίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και για τους πρόσφυγες.
Αλλά η απόφαση δεν επηρεάζει ένα σημείο από το αμφιλεγόμενο διάταγμα του Trump.
Συγκεκριμένα, αυτό που αναφέρει ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες μέσα σε ένα δημοσιονομικό έτος, τη στιγμή που επί Obama το αντίστοιχο όριο ήταν οι 110 χιλιάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης