Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Το σχέδιο του Μητσοτάκη μάλλον θα αρέσει στον Schaeuble - Η συνάντηση με τη Merkel

Die Welt: Το σχέδιο του Μητσοτάκη μάλλον θα αρέσει στον Schaeuble - Η συνάντηση με τη Merkel
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει την άνοδο της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η άνοδος της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη γαλάζια παράταξη ή εάν ψήφος διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης.
Αυτό επισημαίνεται ουσιαστικά σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκης στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Ειδικότερα, Die Welt επισημαίνει ότι είναι ασαφές «εάν πολλοί Έλληνες δίνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη όντως μια πίστωση εμπιστοσύνης ή εάν εκφράζουν απλώς την οργή τους για την νυν κυβέρνηση.
Την τρέχουσα εβδομάδα ο Μητσοτάκης θέλει να πείσει και τους Angela Merkel και Wolfgang Schaeuble ότι είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος. (…)
Το ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται την ώρα που η ελληνική κρίση χρέους δεσπόζει και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και ο Schaeuble επαναφέρει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι συμπτωματικό.
Για τον Μητσοτάκη όμως είναι και ευκαιρία.
Διότι μπορεί τώρα να προβληθεί ακόμη περισσότερο ως εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, την ώρα που ο Τσίπρας πρέπει να ικανοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους του βάλλοντας κατά του Schaeuble και των διεθνών πιστωτών.
Την ίδια ώρα όμως ο Μητσοτάκης πρέπει να προσέξει, ώστε να μην εμφανιστεί στην Ελλάδα ως αρωγός της Γερμανίας.
Οι σχέσεις του με τη γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να φαίνονται λοιπόν και πέραν του δέοντος αρμονικές».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην συμφωνεί πάντα με τη στάση της ΕΕ και των δανειστών, το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο ωστόσο «μάλλον θα αρέσει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και της διοίκησης.
Και να μειώσει τους φόρους.
Έτσι στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών».
Μολονότι για τους πολίτες το μεταρρυθμιστικό αυτό πρόγραμμα δεν θα είναι εύκολο, σχολιάζει η εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή.
Επίσης, η Die Welt επισημαίνει ότι «στη ΝΔ εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή συντηρητική πτέρυγα που επιμένει στην παλιά πολιτική των πελατειακών σχέσεων».
«Αυτή μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον Μητσοτάκη και στο εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα», λέει στην εφημερίδα ο νομικός Αριστείδης Χατζής και
προσθέτει «σαν υπουργός Μεταρρύθμισης στην τελευταία κυβέρνηση απέδειξε πως θέλει πράγματι να προωθήσει αλλαγές.
Ο Μητσοτάκης είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά και τους δεξιούς ή αριστερούς ψηφοφόρους και να καταστήσει σαφές πως ο ίδιος δεν ανήκει στο παλαιό κατεστημένο. 
«Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει.
Μπορεί να καταλάβει πως πολλοί έχουν αμφιβολίες λόγω του φημισμένου ονόματός του.
"Μπορώ να τις καταλάβω αυτές τις αμφιβολίες.
Και πρέπει να τις αντιμετωπίσω", λέει ο Μητσοτάκης» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης