Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η ΕΕ στέλνει απεσταλμένο για να σώσει την ελληνική συμφωνία καθώς λήγει η προθεσμία

Bloomberg: Η ΕΕ στέλνει απεσταλμένο για να σώσει την ελληνική συμφωνία καθώς λήγει η προθεσμία
Συνάντηση Moscovici με Τσίπρα και Τσακαλώτο - Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα για το 2019
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της εντείνουν τις προσπάθειες τους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση ώστε η χώρα να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο του 2017.
Αυτό επισημαίνει το Bloomberg με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Pierre Moscovici και τις επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτου, ώστε να προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές θέλουν την επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2017.
Η Ελλάδα είναι σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, οι οποίοι επιμένουν στη νομοθέτηση μέτρων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Κι ενώ το ΔΝΤ έχει υιοθετήσεις μια πιο σοβαρή στάση για τις οικονομικές προβλέψεις της Ελλάδας και τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τα κράτη της ΕΕ περιλαμβανομένης της Γερμανίας και η Ολλανδία θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή του Ταμείου.
Μάλιστα, το Bloomberg αναφέρεται και στη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, ότι όλοι οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αλλά και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Η πρόταση των δανειστών

Ως γνωστόν οι Θεσμοί έχουν προτείνει στην Αθήνα δημοσιονομικές περικοπές ίσες με το 2% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Στην Ελλάδα οι ελεγκτές διάσωσης -η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ- έχουν προτείνει δημοσιονομική περικοπές ίση με το 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, συμπεριλαμβανομένου ενός κατώτερου ορίου και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αφορολόγητα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες ο οποίος ζήτησε να μην εντοπίζονται.
Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να μειώσει κάποιους φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, εάν σημειωθεί δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Από την πλευρά της, η Αθήνα αρνείται ότι συζητείται τέτοια συμφωνία.

Κομισιόν κατά ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2016 αλλά και οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη είναι σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του ΔΝΤ ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,5% χωρίς περισσότερες περικοπές.
Πάντως, ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικής συμφωνίας.
«Για μια πολιτική συμφωνία, η Γερμανία και το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία κάτι για το οποίο δεν έχουν φανεί πρόθυμες μέχρι στιγμής» αναφέρει σε σχετικό note.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης