Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι μεγάλοι άγνωστοι για το Brexit - Τι δεν έχει πει ακόμα η May

Bloomberg: Οι μεγάλοι άγνωστοι για το Brexit - Τι δεν έχει πει ακόμα η May
Ακόμα δεν έχει γίνει ξεκάθαρη η ακριβής ημερομηνία ενεργοποίησης του άρθρο 50
Αν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, έχει επιχειρήσει να δώσει όσον τον δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Brexit -με την Λευκή Βίβλο 75 σελίδων, με την ομιλία της (6.000 λέξεις) στους διπλωμάτες και με ένα νομοσχέδιο 137 λέξεων- παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
Στο πλαίσιο αυτό το Bloomberg παρουσιάζει όλα τα θέματα σχετικά με το Brexit που δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα αν και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τη May.

Πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50;

Μυστήριο παραμένει η ημερομηνία κατά την οποία η May θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θέλει να αποφύγει η ημερομηνία αυτή να συμπέσει με τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 60 ετών από τη συνθήκη της ΕΟΚ που υπεγράφη στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου του 1957.
Κάποιοι εκτιμούν ότι η May θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις αυτοπροσώπως στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 Μαρτίου, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να το ανακοινώσει με ομιλία στη Βουλή και στέλνοντας e-mail στην Κομισιόν.

Πως θα γίνουν οι συνομιλίες για το Brexit;

Ο επικεφαλής της Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις, Michel Barnier, έχει δήλωσε ότι πράγματα πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι πρώτα θα συμφωνηθεί το «διαζύγιο», μετά η νέα σχέση και μεταγενέστερα μια μεταβατική περίοδος.
Στον αντίποδα, ο Βρετανός ομόλογος, David Davis, υποστηρίζει ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος και γι' αυτό κάποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, ώστε να έχει οριστικοποιηθεί μια συμφωνία έως τον Οκτώβριο του 2018 και να τηρηθεί η 2ετής προθεσμία.
Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από την εντολή που θα δώσουν στο Barnier οι 27 χώρες.

Πόσο θα κοστίσει το διαζύγιο;

Πρόσφατα η May είχε δηλώσει ότι το Brexit σημαίνει ότι η Βρετανία δεν θα πληρώνει τεράστια ποσά στην ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να έχει μια συνεισφορά ώστε να μπορεί να λάβει μέρος σε ορισμένα προγράμματα.
Ωστόσο, πριν από αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βρει μια λύση για τις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της, όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους της ΕΕ και τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Πάντως, ο πρώην απεσταλμένος της Βρετανίας στην ΕΕ, Ivan Rogers, έχει δηλώσει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να κοστίσει 60 δισ. ευρώ, ενώ το Κέντρο γαι την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση έχει επισημάνει ότι το κόστος μπορεί να φτάσει στα 73 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει με τους νόμους μετανάστευσης;

Ο έλεγχος και η μείωση της μετανάστευσης είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη May, καθώς επιδιώκει να ικανοποιήσει ένα βασικό αίτημα των Βρετανών.

Τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η May έχει πει ότι θέλει να εγγυηθεί τα δικαιώματα 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία αλλά και τα δικαιώματα 1,2 εκατ. Βρετανών που ζουν στην ΕΕ, το συντομότερο δυνατόν.

Πόσο θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος;

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η May θέλει μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας ώστε η Βρετανία και η ΕΕ να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το τι θα προβλέπει η τελική συμφωνία.

Θα υπάρξει εμπορική συμφωνία;

Η May θέλει μια «τολμηρή και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου»με την ΕΕ.
Αυτό όμως δεν προσφέρει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά στη συμφωνία που θα προκύψει και πως.

Τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην ΕΕ η May;

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσφέρει κάποια μετρητά, αν και όχι πολλά, για να αντισταθμιστεί η οικονομική ζημία της αποχώρησης του από την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης