Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πιέζουν για χαλάρωση των κανόνων κατά του μαύρου χρήματος

CNBC: Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πιέζουν για χαλάρωση των κανόνων κατά του μαύρου χρήματος
Η εφαρμογή των κανόνων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κοστίζει στις Αμερικάνικες εταιρίες πάνω από 8 δισ ετησίως
Οι μεγαλύτερες Αμερικάνικες τράπεζες ετοιμάζονται να προτείνουν καθολικές αλλαγές στον τρόπο που τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να ερευνούν και να καταγγέλλουν πιθανά οικονομικά εγκλήματα, μεταφέροντας την αρμοδιότητα αυτή στις Ομοσπονδιακές αρχές.
Όπως αναφέρει το CNBC, οι τράπεζες καταλήγουν σε αυτή την κίνηση θεωρώντας ότι οι κανόνες που επιβλήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι πρακτικά ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές.
Μια τραπεζική ένωση που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase & Co και η Bank of America έχει εγείρει εδώ και καιρό αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων κανόνων αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η ένωση θα ζητήσει δημόσια την πλήρη αναδιαμόρφωση τους.
Η πρόταση, η οποία μπορεί να κατατεθεί ακόμα και σήμερα θα διαμορφώσει το έδαφος για μια πολύ έντονη εκστρατεία επηρεασμού της ρυθμιστικής αρχής καθώς και των αρμόδιων γερουσιαστών καθώς και της οικονομικής επιτροπής της βουλής.
Ο πρόεδρος Trump έχει αναφερθεί στη αναγκαιότητα χαλάρωσης των κοστοβόρων κανονισμών που πλήττουν τη Wall Street.

Τη ισχύει μέχρι σήμερα

Για να εμποδιστεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τρομοκράτες και εμπόρους ναρκωτικών μέσω του Αμερικάνικου οικονομικού συστήματος, ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι οφείλουν να καταγγείλουν κάθε δραστηριότητα η οποία τους φαίνετε ύποπτη.
Τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπες με εξοντωτικές ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι αμερικανικές τράπεζες έχουν αναφέρει χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον Gary Shiffman, CEO της εταιρίας λογισμικού Giant Oak οι τράπεζες πλέον υποχρεούνται να καταγγέλλουν κάθε συναλλαγή η οποία μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη.
Ο αριθμών τέτοιων αναφορών από 669,000 το 2013 ανήλθε σε σχεδόν ένα εκατομμύριο το 2016 σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου οικονομικών.
Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των κανόνων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κοστίζει στις Αμερικάνικες εταιρίες πάνω από 8 δισεκατομμύρια ετησίως.

Τι προτείνουν οι τράπεζες

Η ένωση θα προτείνει οι τράπεζες να μην υποχρεούνται να ερευνήσουν την κάθε ύποπτη συναλλαγή αλλά αντιθέτως να ερευνούν μόνο συγκεκριμένες συναλλαγές για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υποψίες από τις Αμερικάνικες αρχές.
Τραπεζικά ιδρύματα σε διαφορές περιοχές της χώρας μπορούν επίσης σε συνεργασία με τις αρχές να ερευνούν στοχευόμενα για συγκεκριμένους τύπους αδικημάτων, όπως για παράδειγμα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από και προς το Μεξικό από εμπόρους ναρκωτικών στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Η ένωση θα ζητήσει επίσης τη δημιουργία μιας διατραπεζικής πλατφόρμας μέσω της οποία οι τράπεζες θα μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με πιθανές εγκληματικές ενέργειες.
Όσον αφορά τις τράπεζες του εξωτερικού η ένωση θα προτείνει η αρμοδιότητα του ελέγχου συμμόρφωσης να περάσει στο τμήμα οικονομικού εγκλήματος του υπουργείου οικονομιών καθώς θα μπορούσε καλύτερα να κρίνει αν οι τράπεζες συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης