Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeuré (ΕΚΤ): Χρειάζεται μια πιο δίκαιη παγκοσμιοποίηση, ο ρόλος της Ευρώπης και το τρίλημμα

tags :
Coeuré (ΕΚΤ): Χρειάζεται μια πιο δίκαιη παγκοσμιοποίηση,  ο ρόλος της Ευρώπης και το τρίλημμα
Στην Ευρώπη υφίσταται ένα ζήτημα τριλήμματος στην οικονομία - Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει  δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και οικονομική παγκοσμιοποίηση ταυτόχρονα.
Υπέρ μιας βιώσιμης Παγκοσμιοποίησης τάχθηκε σε ομιλία του ο  Benoît Coeuré, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε ημερίδα με τίτλο Χρηματοοικονομική παγκοσμιοποίηση και δευτερογενείς επιδράσεις στην νομισματική και συναλλαγματική πολιτική σε περιόδους κρίσης»
25 χρόνια μετά το Μάαστριχτ, μπορεί να ειπωθεί ότι επέφερε τη μεγαλύτερη μεταφορά κυριαρχίας στην Ευρώπη μετά τη Συνθήκη της Ρώμης.
Και πράγματι, σήμερα 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από την ενιαία αγορά και 19 χώρες απολαμβάνουν σταθερές τιμές, λόγω του  ευρώ.
Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, το παγκόσμιο εμπόριο σε σχέση με το ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε, η οικονομική διαφάνεια τετραπλασιάστηκε και οι παγκόσμιες αξίας αναδείχτηκαν ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η "παγκοσμιοποίησης" βασίζονται, τουλάχιστον εν μέρει στις ίδιες αρχές.
 Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έντονες ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την παγκοσμιοποίηση σήμερα συμπίπτει με την αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Όπως γνωρίζουμε, η ώθηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν αρχικά μια πολιτική.
Καθώς η Ευρώπη γνώρισε μια άνευ προηγουμένου εποχή πολιτικής σταθερότητας, οικονομικής ολοκλήρωσης η νέα υπόσχεση αφορούσε την οικονομική ευημερία και προστασία των ευρωπαίων εργαζομένων.
Αλλά πολλοί σήμερα θεωρούν ότι η Ευρώπη δεν έχει τηρήσει αυτή την υπόσχεση.
Ως αποτέλεσμα, το ευρωπαϊκό σχέδιο τώρα κρίνεται περισσότερο από οικονομική παρά από πολιτική σκοπιά.
Θα υποστηρίξω ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο περίτεχνη προσπάθεια για το μετριασμό των αναπόφευκτων πολιτικών συμβιβασμών που προκύπτουν σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Στην Ευρώπη υφίσταται ένα ζήτημα τριλήμματος στην οικονομία.
Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει  δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και οικονομική παγκοσμιοποίηση ταυτόχρονα.
Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολους συμβιβασμούς όταν προσπαθούν να κάνουν την παγκοσμιοποίηση συμβατή με τη δημοκρατία και το κράτος-έθνος.
Όμως, η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι συμβιβασμοί είναι διαχειρίσιμοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης