Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC για Ελλάδα: Ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης

CNBC για Ελλάδα: Ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης
Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιέζουν για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν για να αποφευχθεί η καταστροφή, η Ελλάδα εμμένει στη στάση της
Τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρονται στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμαψη η κυβέρνησης της Αθήνας επιμένει ότι δεν θα επιβάλλει στους Έλληνες ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC που επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ του Reuters.
Πλέον, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης -που πριν από δύο χρόνια κόντεψε να της στερήσει την παραμονή της στο ευρώ- είναι ορατός καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έχουν «κολλήσει» και η νέα δόση δεν μπορεί να εκταμιευτεί.
Μάλιστα, ενώ ένας Γερμανός πολιτικός, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στην Angela Merkel, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θα επιβληθεί περισσότερη λιτότητα εκτός αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Στο ίδιο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2017.
Εξάλλου, ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα η συμφωνία να κλείσει σύντομα αλλά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα.
«Η κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα είναι καλή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λίγες οι πιθανότητες συμβιβασμού

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και έχουν απομείνει μόλις τέσσερις μέρες έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας (20/2/2017) δεν υπάρχουν πολλά σημάδια συμβιβασμού από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ευθύνη και αποφασιστικότητα...» είπε χθες (16/2/2047) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετης λιτότητας.
«Στόχος μας εξακολουθεί να είναι μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόσθετων μέτρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Τα κόστη

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, είπε ότι υπάρχουν κόστη από την καθυστέρηση της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι η λύση πρέπει να βρεθεί σύντομα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με την κατάσταση στις αρχές του 2015, όταν η χώρα απέφυγε την χρεοκοπία και την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει χρέη περί τα 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν θα καταφέρει χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η διαμάχη σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στην αγορά ενέργειας περιπλέκεται περαιτέρω από τις ανησυχίες σχετικά με το ΔΝΤ, που δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω του φόβου ότι το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης