Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cazeneuve (Πρωθ. Γαλλίας): Οι όροι αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να είναι ξεκάθαροι

Cazeneuve (Πρωθ. Γαλλίας): Οι όροι αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να είναι ξεκάθαροι
O καθορισμός των όρων της εξόδου είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση της νέας σχέσης
Έκκληση να υπάρξει σαφήνεια στους όρους που θα συνοδευόσουν τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve από τη βρετανίδα ομόλογό του Theresa May.
Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Λονδίνο ο Bernard Cazeneuve υποστηριξε οτι "ο καθορισμός των όρων της εξόδου είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση της νέας σχέσης".
"Χρειάζεται μια ξεκάθαρη μέθοδος", τόνισε ο Cazeneuve, καθώς μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, "πρέπει πρώτα απ' όλα να διαπραγματευτούμε τους όρους της εξόδου.
Κατόπιν, αφού συζητήσουμε και διαπραγματευθούμε με σαφήνεια τους όρους, μπορεί να γίνει συζήτηση για τη νέα σχέση".
"Αυτή είναι η θέση που έχει υιοθετηθεί από τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για το Brexit), τον Michel Barneu, και από τον πρόεδρο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Jean Claude Juncker", υπενθύμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.
"Μόλις η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (της συνθήκης της Λισαβόνας) μετά τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ στο Λονδίνο, θα συγκληθεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα οριστούν οι αδρές γραμμές της διαπραγμάτευσης τον Μάρτιο, όταν θα προσδιοριστεί με περισσότερη σαφήνεια η ημερήσια διάταξη των συζητήσεων που θα έχουμε τον Μάιο", ανέφερε ο Bernard Cazeneuve
Η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να αρχίσει να εξετάζει τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου βάσει του οποίου θα αρχίσει η διαδικασία του Brexit, μετά την έγκρισή του σε πρώτη ανάγνωση από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η αναμενόμενη υιοθέτηση του νόμου από τους Λόρδους θα επιτρέψει στην Theresa May να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από την 31η Μαρτίου, όπως έχει δεσμευθεί.
Αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο, που αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια.
Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης τάχθηκε επίσης υπέρ της "ανταποδοτικότητας" στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υπηκόων τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περίπου 300,000 Γάλλοι, στην πλειονότητά τους στο Λονδίνο.
Στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τον "αγώνα κατά της τρομοκρατίας", την "ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" αλλά και των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που φθάνουν, ή προσπαθούν να φθάσουν, στη Βρετανία από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνησή του ο γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε να επανεξεταστούν οι φάκελοι ανηλίκων που αμφισβητούν τις απορριπτικές αποφάσεις επί των αιτήσεων που υπέβαλαν για την υποδοχή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ανακοίνωση από το Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, πως η χώρα δεν θα υποδεχθεί παρά 350 από αυτούς τους ανήλικους, έναν αριθμό πολύ μικρότερο από τα 3.000 παιδιά για τα οποία γινόταν λόγος όταν εγκαινιαζόταν το πρόγραμμα, επικρίθηκε έντονα από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των προσφύγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης