Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bofinger: Θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ - Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες

Bofinger: Θα ήταν μοιραίο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ - Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται εικασίες
«Το βασικό πρόβλημα της Eλλάδας είναι ότι δεν διαθέτει δομές ανταγωνιστικές», είπε ο Peter Bofinger, μέλος της Επιτροπής των Γερμανών Σοφών
Μοιραίο θα ήταν, σύμφωνα με τον Peter Bofinger, μέλος της Επιτροπής των Γερμανών Σοφών και καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, «να βγει η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν».
Όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF), πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται υπό έλεγχο, αντίθετα με το Brexit, τον Trump ή και την Κίνα, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται εικασίες περί εξόδου της από την Ευρωζώνη.
Όπως είπε, «εάν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, τότε θα είχαμε μεγαλύτερη αστάθεια στο ευρωσύστημα, στο οποίο ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι τεταμένη.
Νομίζω ότι το χειρότερο για τον Γερμανό φορολογούμενο θα ήταν αν διαλυθεί η ευρωζώνη, διότι τότε θα έχουμε τεράστια προβλήματα με τις εξαγωγές μας».
Σημειώσε δε, πως η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκπληρώσει αυτά πού της ζητούνται, έχει συνολικά εφαρμόσει μιαν άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας και έχει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα έσοδα καλύπτουν τα έξοδα και αυτά είναι μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με το 2009/2010.
Ο Peter Bofinger υπογραμμίζει ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν διαθέτει δομές ανταγωνιστικές, εκτιμώντας πως είναι «κάτι που δύσκολα μπορεί να αλλάξει», ενώ σε αυτό προστίθενται και οι συνεχείς απαιτήσεις για εξοικονόμηση πόρων που η χώρα δεν μπορεί να βρει.
Μάλιστα, η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης «όταν επιβάλλονται διαρκώς φόροι, περικοπές δαπανών, τότε κλωτσάμε αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δυναμική».
Ωστόσο, ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει ότι είναι θέμα δοσολογίας η οικονομία, όπως και η ιατρική, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε μια υπερβολική δόση λιτότητας και πρέπει «αφενός μεν να γίνουν δομικές / διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη να δημιουργηθεί και μακροοικονομικά ένα κλίμα, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα για ανάπτυξη».
Κατά τον ίδιο, «αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια, έχει ως συνέπεια μακροοικονομικές θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
Δεν πρέπει επομένως να εκπλήσσεται κανείς από το ό,τι υπάρχει μικρή ανάπτυξη».
Κάνοντας αναφορά στο ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αφού εκφράζει την εκτίμησή του ότι «το Ταμείο έχει δίκιο, όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι αρκετό», συμπληρώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργηθεί πρώτα η ανάπτυξη και μετά να τεθεί το ερώτημα τι μέτρα λιτότητας απαιτούνται.
Όπως εξήγησε, τώρα είναι σαν να εισέρχεται ένας ασθενής σε κέντρο αποκατάστασης της υγείας του και να απαιτείται από αυτόν να έχει αμέσως υψηλότατες επιδόσεις. «Αυτό δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό είναι το πρόβλημα και το ΔΝΤ το έχει επιτέλους αντιληφθεί», αλλά «από ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται συνεχώς νέα, φιλόδοξα μέτρα λιτότητας, κάτι που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στο θέμα περί ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμά ότι «αν ικανοποιηθεί περισσότερο η επιθυμία της Ελλάδας στο θέμα αυτό, δεν θα μας πονέσει (τους Γερμανούς), διότι στην πραγματικότητα έχει γίνει ήδη μια σχετικά εκτεταμένη παραίτηση από το χρέος μέσω της παράτασης αποπληρωμής του διά των χαμηλών επιτοκίων».
«Πιστεύω ότι αν φροντίσουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να παραμείνει το ευρώ σταθερό, τότε συμβάλλουμε σημαντικά στη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά, η οποία σταθερότητα αυτή τη στιγμή είναι σημαντικότερη από ποτέ άλλοτε», υπογράμμισε, ενώ κληθείς να εξηγήσει το ότι δίνονται συνεχώς επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα , είπε ότι αυτά δίνονται «για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μας και στη διεθνή κοινότητα.
Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για την παράταση των υπαρχόντων δανείων».
Περαιτέρω, σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται προσωπικό για να μπορέσει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει χρήματα να διαθέσει για το δημόσιο τομέα, ενώ τέλος, τάχθηκε κατά της καθιέρωσης ως επιλογής της δυνατότητας εξόδου από την ευρωζώνη όσο διαρκούν τα προβλήματα μιας χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης