Διεθνή

FT: Έρευνα για την πρόταση εξαγοράς της Unilever από την Kraft Heinz ζήτησε η Theresa May

FT: Έρευνα για την πρόταση εξαγοράς της Unilever από την Kraft Heinz ζήτησε η Theresa May
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ερευνά εάν η πρόταση εξαγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη βρετανική οικονομία ώστε να παρέμβει η κυβέρνηση
Τη διερεύνηση της πρότασης εξαγοράς του βρετανικού κολοσσού Unilever από τον αμερικανικό όμιλο Kraft Heinz Company ζήτησε η βρετανίδα πρωθυπουργός. 
Η Theresa May ζήτησε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους να ερευνήσουν εάν η πρόταση μαμούθ των 143 δις δολαρίων για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη βρετανική οικονομία ώστε να παρέμβει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγαλύτερη προσφορά εξαγοράς που έγινε γνωστή την Παρασκευή (17/2) αποτελεί ένα στοίχημα για την βρετανίδα πρωθυπουργό αλλά και για την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει σε επίπεδο επιχειρήσεων.
Λίγους μήνες πριν αναλάβει χρέη πρωθυπουργού, η May είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής σημαντικών βρετανικών επιχειρήσεων σε βρετανικά χέρια ζητώντας περισσότερες εξουσίες για να εμποδίσει τυχόν επιθετικές εξαγορές εταιριών - επικαλούμενη την εξαγορά της Cadbury το 2010 από την Kraft Foods.
Η αμερικανική εταιρεία, η οποία αργότερα αποσχίστηκε από τον όμιλο, είχε τότε κάνει δεχτό το αίτημα για παραμονή των εργοστασίων στη Βρετανία και τη διατηρήσει των θέσεων εργασίας.
Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο η Theresa May είχε δηλώσει ότι «όταν βρετανικές εταιρείες εξαγοράζονται ή κλείνουν είναι ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινότητες και φυσικά για ολόκληρη τη χώρα»».
«Μια σωστή βιομηχανική στρατηγική δεν θα σταματήσει αυτόματα την πώληση των βρετανικών επιχειρήσεων σε ξένες, όμως πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε έναν τομέα που είναι τόσο σημαντικός όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες της Βρετανίας» είχε δηλώσει η May.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει σχολιάσει έντονα την προσπάθεια εξαγοράς βρετανικών εταιρειών και την πίεση που δέχονται με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Ωστόσο η απόφασή της να ερευνήσει την πρόταση εξαγοράς της Unilever φαίνεται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Philip Hammond, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης