Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας - Οι ελληνικές κυβερνήσεις πάντα υποχωρούν

tags :
Politico: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας - Οι ελληνικές κυβερνήσεις πάντα υποχωρούν
Η παραμονή στο ευρώ είναι πολύ καλύτερη από την έξοδο, σχολιάζει το Politico
Στην επιστροφή του ελληνικού προβλήματος αλλά και των δημοσιευμάτων περί επικείμενης καταστροφής ή Grexit αναφέρεται το Politicο επισημαίνοντας ότι στην ουσία δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας καθώς έχει αποδεθχεί ότι την τελευταία στιγμή, πάντα βρίσκεται μια λύση και η ελληνική κυβέρνηση υποχωρεί.
Όπως αναφέρεται, λοιπόν, η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήλπιζε κάποιος, καθώς ήχησε πάλι ο συναγερμός.
Για ακόμα μία φορά οι εφημερίδες γέμισαν με δημοσιεύματα σχετικά με την ελληνική μυθολογία και προειδοποιούν: Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, το Grexit επανέρχεται, ενώ το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μια κλωστή.
«Η Ελλάδα είναι σαν βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της New York Times.
«Αν και μια έκρηξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια ευπρόσδεκτη απόσπαση προσοχής από τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμερική, είναι απίθανο να συμβεί» σχολιάζει το Politico.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και η επόμενη δόση να μην εκταμιεύεται μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της και τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται τρομερές πιέσεις, ωστόσο η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά.
«Όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (20/2/2017) για να συζητήσουν την ελληνική κατάσταση -όπως την αποκαλούν, θα επαναλάβουν το τελετουργικό των τελευταίων επτά ετών» επισημαίνεται.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, καθ' όλη την περίοδο υπήρξαν αμέτρητα στιγμές κατά τις οποίες η Ελλάδα κινδύνευσε, ωστόσο οι Ευρωπαίοι με κάποιο τρόπο κατάφερναν να αποτρέψουν την καταστροφή, συχνά την τελευταία στιγμή.
Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν διαθέσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την Ελλάδα.

Στο τέλος οι κυβερνήσεις της Ελλάδας πάντα υποχωρούν

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει αποδείξει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή γλώσσα χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις της, τελικά θα υποκύψουν στις απαιτήσεις των δανειστών.
Αυτό συνέβη κάτω υπό το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, υπό την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία και, πιο πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο λόγος είναι απλός: Ανεξαρτήτως του πόσο σκληρή είναι η λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα, η παραμονή στο ευρώ είναι πολύ καλύτερη από την έξοδο, μια σκληρή πραγματικότητα που αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων» σχολιάζει το Politico.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έπειτα από χρόνια σκληρών περικοπών στις δαπάνες, η Αθήνα δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη λήξη του.

Η κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ

Αυτή τη φορά το πραγματικό πρόβλημα έχει προκύψει μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου.
Το ΔΝΤ αρνείται να συμμετέχει στο τρέχον πρόγραμμα, επειδή πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, απορρίπτει τον στόχο των Ευρωπαίων και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως μη ρεαλιστικό εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσεις σε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις των φόρων.
Αυτό θέλει στην πραγματικότητα του ΔΝΤ είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μια λύση που η Ευρώπη απορρίπτει.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει σημασία είναι η Γερμανία.
Από την αρχή της κρίσης, η καγκελάριος Angela Merkel συνέδεσε το ελληνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς η εγγύηση ότι το Ταμείο θα επιβλέπει τη διαδικασία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Merkel θα μπορούσε να περάσει την ελληνική συμφωνία από τη γερμανική βουλή.

Λόγω πολιτικής, το αδιέξοδο

Όπως προκύπτει δηλαδή το αδιέξοδο που έχει προκύψει δεν έχει να κάνει με τη λιτότητα ή τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με κάτι πολύ πιο πεζό: την πολιτική.
Κι αυτό γιατί τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία θα πραγματοποιηθούν εκλογές στους επόμενους μήνες.
Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο η Merkel θα συναντηθεί την Τετάρτη (22/2/2017) με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.



(Πρώτη ενημέρωση 12:17, 20 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης