Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Νορβηγία καβαλά στο «άρμα» των λαϊκιστών - Σε άνοδο το κεντρώο κόμμα

Bloomberg: Η Νορβηγία καβαλά στο «άρμα» των λαϊκιστών - Σε άνοδο το κεντρώο κόμμα
Το διακύβευμα είναι η επί δεκαετίες ειδική σχέση της Νορβηγίας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση
Στα 96 χρόνια της ιστορίας του το κεντρώο κόμμα της Νορβηγίας (Central Party)έχει προσεταιριστεί τόσο τους φιλελεύθερους όσο και τους προοδευτικούς παραμένοντας όμως σταθερά ενάντι στις κρατικοποιήσεις, τους λύκους και το εισαγόμενο τυρί.
Τώρα το αγαπημένο κόμμα του αγροτικού κόσμου της Νορβηγίας ανεβαίνει στο άρμα του λαϊκισμού, αναφέρει το Bloomberg.
Στον απόηχο του Brexit και την ανάληψη της προεδρίας από τον Donald Trump, το κεντρώο κόμμα γνωρίζει τεράστια άνοδο στις δημοσκοπήσεις και στοχεύει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης συνεργασίας των συντηρητικών στις επερχόμενες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το διακύβευμα είναι η επί δεκαετίες ειδική σχέση της Νορβηγίας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση.
Στη συμφωνία αυτή, η οποία επιτρέπει σε μη μέλη της Ε.Ε, όπως η Νορβηγία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν πολλές φορές αναφερθεί οι αναλυτές σαν πιθανό μοντέλο και για τη σχέση Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε μετά το Brexit.
«Ελπίζω οι Βρυξέλες να κατανοούν την ανάγκη για αποκέντρωση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τοπικές κυβερνήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Trygve Slagsvold Vedum, σε μια συνέντευξη από τα γραφεία του στο Όσλο στην οποία τόνισε ότι το κόμμα του στοχεύει σε «δραστικές αλλαγές».

Δημοσκοπική αύξηση

Παρόλα αυτά ο κος Vedum κατόρθωσε να γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του κόμματος, βοηθώντας τους κεντρώους να συγκεντρώσουν υψηλότερα δημοκοπικά νούμερα παρουσιαζόμενος ως εκπρόσωπος των ψηφοφόρων που ζουν έξω από τη Νορβηγική πρωτεύουσα.
Γεννημένος στο Hammar της ανατολικής Νορβηγίας έχει εργαστεί ως αγρότης και είναι μέλος του κοινοβουλίου από το 2005 έχοντας χρηματίσει και ως υπουργός αγροτικής πολιτικής σε προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολιτικές του κόμματος υπέρ της αποκέντρωσης και κατά του κατεστημένου κερδίζουν ψηφοφόρους από όλα τα φάσματα του πολιτικού τόξου.
Συμφωνά με τις τελευταίες μετρήσεις οι κεντρώοι συγκεντρώνουν πάνω από 95 ενώ στις εκλογές του 2013 είχαν περιοριστεί στο 5,5%.
Παίζοντας το χαρτί του πατριωτισμού, το κόμμα επωφελείται από τις δυσκολίες που βρίσκουν τα λαϊκά κινήματα στην αντιμετώπιση της κούρασης των ψηφοφόρων όσον αφορά σε θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση και η μετανάστευση.

Κατά του εμπορίου

«Η τωρινή κυβέρνηση είναι πολύ υποχωρητική σε οτιδήποτε έρχεται από τις Βρυξέλες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
όπως και ο Trump είναι υπέρ διεθνικών και όχι πολυεθνικών οικονομικών συνθηκών όπως η Υπερατλαντική ένωση εμπορίου.
Πέντε χρόνια πριν το κεντρώο κόμμα ήταν η κύρια δύναμη πίσω από την επιβολή δασμών στην εισαγωγή χοιρινού, αμνοεριφίων και τυριού.
Το πιθανότερο είναι η νέα κυβέρνηση να προκύψει από συνεργασία των κεντρώων με τους εργατικούς, οι οποίοι όμως είναι σταθερά υπέρ της Ε.Ε.
Ακόμα κι έτσι όμως μια πιθανή επιστροφή των κεντρώων στην εξουσία θα οδηγούσε σε μια αυξανόμενη αντίδραση στο ελεύθερο εμπόριο από τους Νορβηγούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης