Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η Βρετανία ολισθαίνει προς το «Scoxit» - Πιθανό νέο δημοψήφισμα στο νησί

Economist: Η Βρετανία ολισθαίνει προς το «Scoxit» - Πιθανό νέο δημοψήφισμα στο νησί
Αν το Brexit προκάλεσε ένα πολιτικό σεισμό, η Σκωτία θα έχει επίσης να αντιμετωπίσει και τα οικονομικά επακόλουθα μιας τέτοιας απόφασης


Λίγο παραπάνω από 6 μήνες πέρασαν από το δημοψήφισμα και την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε. και στο νησί έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για ένα ακόμα δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον Economist... 
Αυτή τη φορά είναι οι Σκοτσέζοι αυτοί που μπορεί να έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη τύχη τους στα χέρια τους, αναφέρει το άρθρο.
Αν και δεν έχουν περάσει παρά 3 χρόνια από το αντίστοιχο δημοψήφισμα, στο οποίο οι Σκοτσέζοι αποφάσισαν την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση για Brexit, κάτι στο οποίο αντιτέθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των Σκώτων, επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι.
Με το 62% των κατοίκων της χώρας να ψηφίζει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε, το επιχείρημα των εθνικιστών ότι η Σκωτία αποτελεί διαφορετικό κράτος δεν έδειχνε ποτέ πιο πειστικό, με πολλά από τα επιχειρήματα των ενωτικών για παραμονή στη κοινοπολιτεία δείχνουν να «εξατμίζονται».
Όμως αν το Brexit προκάλεσε ένα πολιτικό σεισμό, η Σκωτία θα έχει επίσης να αντιμετωπίσει και τα οικονομικά επακόλουθα μιας τέτοιας απόφασης.
Κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, η Σκωτία έτρεχε σχεδόν με ίδιους ρυθμούς ανάπτυξής με την Αγγλία, κάτι το οποίο πλέον κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και τα χρηματοοικονομικά, αποτελεί παρελθόν.
Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τη μείωση στις τιμές του πετρελαίου καθώς επίσης και τη συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας, όπου από το Σεπτέμβριο του 2014 έχει χαθεί το 10% των εργασιών σε αυτό τον τομέα.
Έτσι, για μια χώρα των 5 εκατομμυρίων η οποία βασίζεται σε δυο βιομηχανίες υπό πίεση η έξοδος από το Ηνωμένο βασίλειο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο.
Και αν η δυνατότητα επανόδου στην Ευρωπαϊκή αγορά φαντάζει ελκυστική, το κόστος της αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η Σκωτία εξάγει τέσσερεις φορές περισσότερα αγαθά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την Ε.Ε.
Πολλοί όμως στη Σκωτία μοιάζουν απρόθυμοι να δεχτούν αυτήν την αλήθεια και η κυβερνούσα παράταξη συνεχίζει να προσπαθεί να καρπωθεί κάθε επιτυχία ενώ παράλληλα κατηγορεί την Αγγλία για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει.
Kαι όσο οι οικονομικές συνθήκες στη Σκωτία επιδεινώνονται το βάρος θα πέφτει όλο και περισσότερο στη κυβέρνηση της κας May και τα όποια επιχειρήματα έχουν οι Άγγλοι υπουργοί κατά του Scoxit θα υποδαυλίζονται από την ίδια τους την επιχειρηματολογία υπέρ του Brexit.
Και ενώ η ανεξαρτησία φάνταζε τότε ως το άγνωστο και τρομακτικό, πλέον μοιάζει περισσότερο με την επιστροφή στην ασφάλεια και την ευημερία της Ε.Ε.
Πολλοί άλλωστε από τους Σκωτσέζους που ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας, το έκαναν για καθαρά οικονομικούς λόγους.
Η απόφαση όμως για Brexit αλλάζει τα δεδομένα και κάνει ένα επικείμενο Scoxit πιο πιθανό, και πιο επικίνδυνο.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης