Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η γερμανική Βουλή θα σταματήσει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Reuters: Η γερμανική Βουλή θα σταματήσει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ
Ο Friedrich διεμήνυσε, ότι οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα εμποδίσουν τους βουλευτές της Bundestag να ψηφίσουν υπέρ της διακοπής του τρίτου προγράμματος της Ελλάδος στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα
Τα μέλη της γερμανικής Βουλής (Bundestag) δεν θα υποστηρίξουν τη συνέχιση του τρίτου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος σε περίπτωση κατά την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποσυρθεί από το πρόγραμμα, όπως τόνισε σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος των Συντηρητικών υπό την καγκελάριο Angela Merkel, Hans-Peter Friedrich.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Bundestag - η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας - θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Φρίντριχ απάντησε: «Επ' ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος».
«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει» στο πρόγραμμα, όπως επέμεινε ο Friedrich, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.
Το Βερολίνο επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό ότι η εμπειρία και η ανεξαρτησία του ΔΝΤ έχουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να είναι επιτυχές.
Οι δηλώσεις Friedrich καταγράφονται μία ημέρα πριν τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Christine Lagarde, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο.
Η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομκή διάσωση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των μεταξύ τους συζητήσεων.
Ο Friedrich προέτρεψε το ΔΝΤ να δείξει ευελιξία και να υπαναχωρήσει από την απαίτησή του η ευρωζώνη να προσφέρει κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.
Νωρίτερα σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, κατηγόρησε την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους σαν «δικαιολογία» για να μην επικεντρωθεί σε αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει την προτεραιότητα, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Η Γερμανία ετοιμάζεται για μια πιθανόν σκληρή αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το ενδεχόμενο μιας νέας ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση για την Angela Merkel, που διεκδικεί νέα θητεία στην καγκελαρία.
Όμως, ο Friedrich διεμήνυσε, ότι οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα εμποδίσουν τους βουλευτές της Bundestag να ψηφίσουν υπέρ της διακοπής του τρίτου προγράμματος της Ελλάδος στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα.
«Οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στη μεταχείριση της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα. Άλλωστε πάντα γίνονται εκλογές κάπου στην Ευρώπη», κατέληξε ο Friedrich.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης