Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Το αδιέξοδο στην Ελλάδα στρέφει πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία

Handelsblatt: Το αδιέξοδο στην Ελλάδα στρέφει πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία
«Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη»
Το αδιέξοδο στην Ελλάδα στρέφει και πάλι τις εγχώριες τράπεζες μακριά από την κερδοφορία, σχολιάζει σε σχετικό της δημοσίευμα η Handelsblatt, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη της Danièle Nouy, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM), στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2017.
«Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης.
Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη.
Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών», αναφέρει μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι στο πρόσφατο Eurogroup δεν οριστικοποιήθηκε μία γρήγορη συμφωνία.
Η τελευταία επίσκεψη της επικεφαλής της SSM στην Αθήνα ήταν το 2016, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή τη φορά «οι μάνατζερ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Ε.Κ.Τ., δεν έχουν κανένα καλό νέο για την κα Nouy».
Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η κακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη στασιμότητα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος από τους δανειστές.
Σε αυτό προστίθεται η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας αλλά και τα νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν.
Η ώρα της αλήθειας θα έρθει το αργότερο με το stress test της Ε.Κ.Τ. που προβλέπεται για το 2018», σχολιάζει η Handelsblatt.



(Πρώτη ενημέρωση 14:43, 22 Φεβρουαρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης