Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Η πιθανότητα ενός «Frexit» έχει σημάνει συναγερμό στις αγορές - Προσπάθειες καθησυχασμού των επενδυτών

tags :
Les Echos: Η πιθανότητα ενός «Frexit» έχει σημάνει συναγερμό στις αγορές - Προσπάθειες καθησυχασμού των επενδυτών
Η ανησυχία αυτή «εκτόξευσε» την περασμένη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 τη διαφορά μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων στις 84 μονάδες βάσης,κάτι που όπως επισημαίνει η εφημερίδα, έχει να γίνει από το 2012
Η διαφορά μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων αυξάνεται σταθερά από τον Νοέμβριο, καθώς στις διεθνείς αγορές έχει σημάνει συναγερμός μπροστά στο ενδεχόμενο η Marine Le Pen να επικρατήσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου 2017.
Η ανησυχία στις αγορές ξεκίνησε με την εκλογή του «λαϊκιστή»  Donald Trump στην αμερικανική προεδρία και ήταν η δεύτερη μετά την επικράτηση του Brexit το καλοκαίρι του 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Les Echos. 
Η επόμενη μεγάλη εκκρεμότητα, που φοβίζει τους επενδυτές είναι μία πιθανή εκλογική νίκη της Le Pen στη Γαλλία η οποία πηγαίνει στις κάλπες στις 23 Απριλίου 2017
Η ανησυχία αυτή «εκτόξευσε» την περασμένη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 τη διαφορά μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων στις 84 μονάδες βάσης,κάτι που όπως επισημαίνει η εφημερίδα, έχει να γίνει από το 2012.
Η διαφορά μάλιστα διευρύνεται και για χώρες, που θεωρείται πως η θέση τους είναι εδραιωμένη στο ευρώ, όπως το Βέλγιο. 
Η διαφορά στα ομόλογα έχει γίνει συνώνυμη του κινδύνου επικράτησης της Le Pen σημειώνει η  Les Echos. 
Όσο ανεβαίνει το Εθνικό Μέτωπο στις δημοσκοπήσεις τόσο πιο επιφυλακτικοί γίνονται οι επενδυτές, που έχουν γαλλικά κρατικά ομόλογα.
Εξάλλου, όπως αναφέρει  η εφημερίδα, το 60% του κρατικού χρέους της Γαλλίας κατέχεται από ξένους και έτσι το διακύβευμα είναι υψηλό. 
Από την αρχή του 2017 το τμήμα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που είναι αρμόδιο για τις επενδύσεις έχει εντείνει τις προσπάθειες να εξηγήσει το εκλογικό σύστημα της χώρας στους ανθρώπους της αγοράς και να διαλύσει τις ανησυχίες τους.
Η προσπάθεια αυτή όμως δεν είναι εύκολη, αφού οι επενδυτές πίσω από μία νίκη της Le Pen «βλέπουν» το Frexit, δηλαδή την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης