Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Σοβαρές διαφωνίες Κομισιόν - ΕΚΤ για τη διάσωση της Monte dei Paschi

Financial Times: Σοβαρές διαφωνίες Κομισιόν - ΕΚΤ για τη διάσωση της Monte dei Paschi
Η πρόταση της Ρώμης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας παραμένει  σε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο
Σοβαρές διαφωνίες έχουν προκύψει ανάμεσα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ σχετικά με τα κεφαλαιακά σχέδια της Monte dei Paschi di Siena, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, γεγονός που προκαλεί αμφιβολίες για τις λεπτομέρειες της διάσωσης.
Η πρόταση της Ρώμης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας παραμένει  σε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο καθώς η ΕΚΤ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διαφορετική γνώμη για τις ευθύνες τους και την ουσία της διάσωσης με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Η δίμηνη διαφωνία αφήνει αναπάντητα θεμελιώδη ερωτήματα για την πρόταση διάσωσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου κρατικής στήριξης που επιτρέπεται, του ποσού της ζημιάς που θα υποστούν οι πιστωτές και του βάθους της αναδιάρθρωσης που απαιτείται για να γίνει η τράπεζα βιώσιμη.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και τραπεζίτες προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επιλυθεί η παρατεταμένη διαφωνία που επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και δοκιμάζει τους κανόνες που επέβαλε η ΕΕ μετά την τραπεζική κρίση.
Ο SSM, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ πιστεύει θεωρεί ότι είναι σε αναμονή να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες σε ένα πλάνο αναδιάρθρωσης της MPS και να αποδεχτούν την κρατική ενίσχυση.
 Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι αναμένουν από τις εποπτικές αρχές να συμφωνήσουν σε ένα κεφαλαιακό πλάνο με την MPS πριν αυτές μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τους όρους αναδιάρθρωσης.
Πρόσωπο που εμπλέκεται με τη διαδικασία αποκάλεσε την κατάσταση «σουρεαλιστική».
Η λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» φερέγγυων τραπεζών επιτρέπεται με βάση τους κανόνες της ΕΕ αλλά μπορεί να καλύψει μόνο το κεφαλαιακό κενό που προσδιορίζεται με το πλέον αυστηρό σενάριο ενός stress test, το οποίο διενεργούν περιοδικά οι εποπτικές αρχές για να εξετάσουν την υγεία των τραπεζών του μπλοκ.
Αυτή η προσέγγιση αποφεύγει σκληρότερες απαιτήσεις της ΕΕ για διαγραφή 8% των υποχρεώσεων μιας προβληματικής τράπεζας (περιλαμβανομένων senior πιστωτών) πριν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια φορολογουμένων.
Οι διαφορές μεταξύ ΕΚΤ και Κομισιόν σχετίζονται με την άποψη της πρώτης ότι η MPS χρειάζεται περίπου 8,8 δισ. ευρώ κεφαλαία.
Η πλευρά της ΕΕ βλέπει ως κρίσιμο να έχει περισσότερο λεπτομερές πλάνο από τον SSM, που θα θέτει τα επίπεδα των αναμενόμενων ζημιών και θα εξηγεί πως υπολογίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες προκειμένου να κρίνει νόμιμη τη χρήση κρατικής στήριξης.
Οι κανόνες κρατικής βοήθειας της ΕΕ απαιτούν πραγματοποιηθείσες ή αναμενόμενες ζημιές να καλυφθούν από χρήματα που θα προκύψουν από το bail in πιστωτών ή ιδιωτικά κεφάλαια και όχι από παρέμβαση των φορολογουμένων.

Οι ανησυχίες της Γερμανίας

Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα ότι μια «ήπια» αντιμετώπιση της Monte dei Paschi θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό προηγούμενο που θα υπονομεύσει τους μετά κρίση κανόνες της ΕΕ που σχεδιάστηκαν για να βάλουν τέλος στις διασώσεις με χρήμα φορολογουμένων.
Τον Δεκέμβριο με μια αμφιλεγόμενη απόφαση ο SSM απέρριψε το αίτημα της ιταλικής τράπεζας  για περισσότερο χρόνο ώστε να ολοκληρώσει ένα σχέδιο άντλησης φρέσκων κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ και αύξησε το ποσό που πρέπει να αντλήσει η τράπεζα σε 8,8 δισ. ευρώ.
Ενώ η απειλή του επόπτη τον Δεκέμβριο του προσέφερε αξιοπιστία, οι επικριτές λένε ότι η επακόλουθη έλλειψη δράσης απέναντι στην τράπεζα δημιούργησε νέες αμφιβολίες για την φήμη του.
Αξιωματούχοι και τραπεζίτες αναμένουν η συμφωνία να οριστικοποιηθεί έως το Μάιο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης