Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συριακή κρίση: Ξεκινά σήμερα (23/) ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη

Συριακή κρίση: Ξεκινά σήμερα (23/) ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Staffan de Mistura, παρουσιάστηκε αποφασισμένος να μη χαθεί η δυναμική που υπάρχει από τις συνομιλίες στην Αστάνα
Στη Γενεύη της Ελβετίας αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη (23/2) ο νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για τη συριακή κρίση, στον απόηχο των θετικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα στην Αστάνα του Καζακστάν.
Παρά το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα, Staffan de Mistura, δεν αναμένει οριστική επίλυση του ζητήματος σήμερα, παρουσιάστηκε αποφασισμένος να μη χαθεί η δυναμική που υπάρχει από τις συνομιλίες στην Αστάνα.
Η απελευθέρωση του Χαλεπιού και άλλων σημαντικών εδαφών από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και η αλλαγή της ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες στη συριακή διένεξη, με τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Γενεύη ωστόσο να παραμένουν επιφυλακτικές.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο De Mistura, "δεν περιμένουν κάποια σημαντική εξέλιξη", τονίζοντας ωστόσο ότι "περιμένου να διατηρηθεί η ιδιαίτερα ζωτική δυναμική που υπάρχει".
"Μην εκπλαγείται ενά υπάρξουν απορριπτικές και επιθετικές ανακοινώσεις μεταξύ των πλευρών, καθώς είναι κάτι που πρέπει να το περιμένουμε", πρόσθεσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, για να υπογραμμίσει εν συνεχεία ότι "θα στοχεύσουμε στην ουσία".
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ οι άλλες εμπλεκόμενες χώρες αναμένεται να μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα αντίστοιχα στους αντάρτες.
Ωστόσο, κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο De Mistura εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για την έλλειψη σαφήνειας από την πλευρά της Ουάσινγκτον για το συριακό ζήτημα.
"Ένα πράγμα που λείπει την παρούσα στιγμή είναι μία σαφής στρατηγικής από τις ΗΠΑ", ανέφερε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα την άγνοιά του αναφορικά με το ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην πολιτική επίλυση του συριακού ζητήματος.
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες στην Αστάνα οδήγησαν σε μία κατάπαυση πυρός στη χώρα, ο De Mistura τονίζει ότι "δε μπορεί να κρατήσει για πάρα πολύ καιρό, αν δεν υπάρχει μία πολιτική λύση".
"Η κατάσταση στο ανθρωπιστικό κομμάτι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται περαιτέρω εφόσον απουσιάζει μία πολιτική λύση της κρίσης", καταλήγει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης