Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερή η θέση της Merkel κατά της έκδοσης ευρωομολόγων παρά τα σχέδια της Κομισιόν

tags :
Σταθερή η θέση της Merkel κατά της έκδοσης ευρωομολόγων παρά τα σχέδια της Κομισιόν
Όπως τόνισε η Angela Merkel, «κάθε κράτος – μέλος θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση του χρέους του»
Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, παρά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σχετική προετοιμασία από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.
«Δεν βλέπω καμία αλλαγή στη θέση μας ως προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους» υπογράμμισε η καγκελάριος.
Όπως τόνισε η Angela Merkel, «κάθε κράτος – μέλος θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαχείριση του χρέους του και εφόσον υπάρξει κίνδυνος, τότε υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, όπως ο ESM, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν».
Όπως είχε γράψει η Handelsblatt, πρόταση για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο επεξεργάζονται Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως ένα είδος ευρω-ομολόγου, με τη Γερμανία να αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο.
Ειδικότερα, η Κομισιόν επεξεργάζεται μια πρόταση που προβλέπει το «μάζεμα» ορισμένων χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα - European Safe Bonds (ESB)».
Στόχος των ομολόγων θα είναι να μειωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας κρατών-μελών ή η μετάσταση μιας κρίσης μέσω των τραπεζών.
Η Κομισιόν στοχεύει να εκδώσει λευκή βίβλο για το θέμα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις στη Γερμανία, με το γνωμοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, να προειδοποιεί με επιστολή του τον Wolfang Schaeuble, η πρόταση αντιστοιχεί σε εφαρμογή «ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης