Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Αντιδρά το Μεξικό στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στις εξαγωγές του στις ΗΠΑ

BBC: Αντιδρά το Μεξικό στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στις εξαγωγές του στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προτείνει μία αύξηση 20% στον φόρο των μεξικάνικων εισαγωγών για τη χρηματοδότηση του τείχους
Το Μεξικό απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να φορολογήσουν μονομερώς τις εισαγωγές τους από το Μεξικό για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του τείχους, λέγοντας ότι θα αντιδράσει, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο υπουργός Εξωτερικών Luis Videgaray είπε ότι η κυβέρνηση θα βάλει δασμούς σε επιλεγμένα είδη από τις ΗΠΑ που εξάγονται στο Μεξικό.
Νωρίτερα, ο Trump είχε δεσμευτεί ότι η κατασκευή του τείχους θα αρχίσει σύντομα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αρχίσει να δέχεται προσφορές από αρχιτέκτονες τον Μάρτιο του 2017.
Η αρχική ημερομηνία για αυτό είναι, μάλιστα, η 6η Μαρτίου, ενώ μέχρι τις 20/3 θα έχουν επιλεγεί τα καλύτερα σχέδια και μετά θα ζητηθεί η κοστολόγησή τους.
Σε ομιλία του στο Κογκρέσο στο Μέριλαντ την Παρασκευή 24/2, ο Trump είπε ότι βάζει πρώτα τους Αμερικάνους και ότι θα χτίσει ένα μεγαλειώδες τείχος.
"Θα χτίσουμε το τείχος και θα το κάνουμε πολύ σύντομα" ανέφερε ο Trump, που έχει υποσχεθεί ότι το Μεξικό θα επωμιστεί το κόστος, το οποίο μπορεί να ανέλθει στα 21,5 δισ. δολ.
Ο ίδιος ο Trump το τοποθετούσε, πάντως, στα 12 δισ. δολ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προτείνει μία αύξηση 20% στον φόρο των μεξικάνικων εισαγωγών για τη χρηματοδότηση του τείχους.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του την Παρασκευή 24/2 ο Videgeray είπε ότι "το Μεξικό θα αντιδράσει αν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να χρηματοδοτήσουν το τείχος αυξάνοντας τη φορολογία των εισαγωγών από το Μεξικό.
"Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, θα αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα και αυτή δεν είναι μία ρητορική απειλή, διότι τέτοιες απειλές έρχονται και παρέρχονται".
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός προσανατολίζεται να επιβάλλει δασμούς σε αμερικάνικα προϊόντα από το Τέξας, την Αϊόβα και το Ουισκόνσιν.
Το Μεξικό είναι ο νούμερο ένα προορισμός των εξαγωγών του Τέξας, με την αξία των προϊόντων που εισήγαγε το 2015 να ανέρχεται στα 92,4 δισ. δολάρια.
Το τείχος είναι ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα για το Μεξικό και ο πρόεδρος Enrique Pena Nieto ακύρωσε ένα ταξίδι του τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί τον Donald Trump, ξεκαθαρίζοντας ότι το Μεξικό δεν θα χρηματοδοτήσει το τείχος.
Την Πέμπτη 23/2 ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson και ο γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας John Kelly συναντήθηκαν με ομολόγους τους στο Μεξικό.
Καμία πλευρά δεν έκανε αναφορά στο τείχος στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Trump χρειάζεται την έγκριση από το Κογκρέσο πριν προχωρήσει στην κατασκευή του τείχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης