Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αλλαγές προσώπων στο υπουργείο Εμπορίου και τη Ρυθμιστική Αρχή τραπεζών στην Κίνα

tags :
Reuters: Αλλαγές προσώπων στο υπουργείο Εμπορίου και τη Ρυθμιστική Αρχή τραπεζών στην Κίνα
Στόχος η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης
Η Κίνα διόρισε νέο επικεφαλής για την υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της και νέο υπουργό Εμπορίου σε μία προσπάθεια ανασχηματισμού πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος αργότερα μέσα στο 2017, μεταδίδει το Reuters.
Ο Ηe Lifeng, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), ορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας, αντικαθιστώντας τον Xu Shaoshi, ο οποίος έφτασε σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Ο Zhong Shan, πρώην υφυπουργός Εμπορίου, αναβαθμίστηκε σε υπουργό, παίρνοντας τη θέση του Gao Hucheng.
Το Reuters είχε γράψει νωρίτερα ότι η Κίνα θα διορίσει τον He και τον Zhong στις συγκεκριμένες θέσεις.
O Zhong ήταν παλιότερα εκπρόσωπος του διεθνούς εμπορίου της Κίνας και υπεύθυνος για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Το Πεκίνο αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, αλλά και τους κινδύνους από την υιοθέτηση μίας πολιτικής προστατευτισμού για το εμπόριο από την κυβέρνηση Trump, η οποία θέλει να βάλει με τη σειρά της φρένο στην παγκοσμιοποίηση, που ωφέλησε την Κίνα.
Σε μία συνέντευξή του στο Reuters o Trump χαρακτήρισε την Κίνα μεγάλη πρωταθλήτρια στη χειραγώγηση νομίσματος.
Η επιτροπή NDRC έχει επιφορτιστεί, εξάλλου, με την επίβλεψη της κινέζικης οικονομίας, τη ρύθμιση των τιμών και την έγκριση μεγάλων πρότζεκτ υποδομών.
Κάποτε η πανίσχυρη NDRC ήταν το υπερυπουργείο της Κίνας, αλλά η επιρροή της ξεθώριασε, καθώς το Πεκίνο πιέζει για μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύονται από την αγορά για να οδηγήσει τις δυνάμεις της σε έναν πιο σημαντικό ρόλο.
Ο 62χρονος He αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των προμηθειών και να μειώσει την υπερβολική διαθεσιμότητα στους τομείς του χάλυβα και του άνθρακα.
Τόσο ο Gao, όσο και ο Hu που αντικαταστάθηκαν, είχαν φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης (65 έτη).
Το Σάββατο 25/2 η εφημερίδα China Daily έγραψε ότι Guo Shuqing παραιτήθηκε από τη θέση του κυβερνήτη της επαρχίας Shandong για να αναλάβει τη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών, αντικαθιστώντας τον Shang Fulin.
Το περιοδικό Caixin ανέφερε επίσης την Πέμπτη 23/2 ότι ο Guo σύντομα θα διοριστεί επικεφαλής στη Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών της Κίνας.
Το 19ο συνέδριο του Κόμματος αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο του 2017 με τον πρόεδρο Xi Jinping να επιχειρεί την εδραίωσή του στην εξουσία.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί για τη διατήρηση μίας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης για το 2017 εν όψει του συνεδρίου.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,7% το 2016, με τον χαμηλότερο ρυθμό, δηλαδή, εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα και αντιμετωπίζει κινδύνους από την άνοδο του χρέους και την αύξηση περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποδεικνύονται φούσκες.
Πρόβλημα που οι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να αντιμετωπίσουν με επιτυχία φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης