Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστασιάδης: Το δημοψήφισμα στην Τουρκία καθορίζει τη στάση του Erdogan στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Το δημοψήφισμα στην Τουρκία καθορίζει τη στάση του Erdogan στο Κυπριακό
"Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν ευνοεί την επίλυση του Κυπριακού", αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης
«Το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία καθορίζει τη στάση του Τ. Erdogan στο Κυπριακό και όχι μόνο», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Real News», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω περίοδο κρίσιμη για την Τουρκία.
Όπως αναφέρει «υπάρχει η αντικειμενική εκτίμηση ότι η περίοδος μέχρι το δημοψήφισμα είναι κρίσιμη για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Erdogan θέλει να αποφύγει τυχόν εσωτερικές διαφωνίες και αντιδράσεις που θα του στερούσαν ψήφους και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό».
Εκτιμά δε, πως έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, ενώ για την πορεία των διαπραγματεύσεων σημειώνει πως έχουν «φθάσει σε πολύ καλό σημείο, επιτυγχάνοντας συγκλίσεις και καταγράφοντας εξελίξεις που δεν είδαμε ποτέ προηγουμένως».
Δυστυχώς, προσθέτει ο κ. Αναστασιάδης, «την ώρα που χρειαζόταν αποφασιστικότητα και βούληση για τη συμφωνία, η τουρκική πλευρά, ενδεχομένως λόγω εσωτερικών παραγόντων, ενδεχομένως λόγω αδυναμίας επιχειρημάτων και θέσεων, προέβαλε νέες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, όπως για παράδειγμα οι τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους, μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, προκαλώντας έμφραγμα στη διαδικασία».
Συμπλήρωσε ότι «εμείς εξακολουθούμε να έχουμε την καλή διάθεση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και περιμένουμε την επιστροφή της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για θέματα διαφωνίας και διαφορετικής αντίληψης που έχουμε ενώπιόν μας.
Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν ευνοεί την επίλυση του Κυπριακού».
Σε ερώτηση για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού τουρκικού στρατού, υπογραμμίζει ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη, υπέρ της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης