Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το fund που αποκομίζει μεγάλα κέρδη επενδύοντας σε μικρές εταιρίες

Bloomberg: Το  fund που αποκομίζει μεγάλα κέρδη επενδύοντας σε μικρές εταιρίες
Το σκεπτικό των στελεχών του είναι ότι οι μικρές (σκανδιναβικές) εταιρίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια για να αναπτυχθούν
Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα το fund Robur Ny Teknik της Swedbank, δεν επενδύει σε κολοσσούς όπως η Apple και το Facebook, αλλά σε μικρές καινοτόμες εταιρίες στη Σκανδιναβία που ειδικεύονται στην ιατρική τεχνολογία και αποκομίζει μεγάλα κέρδη σύμφωνα με το Bloomberg.
"Υπάρχει ένα σκανδιναβικό θαύμα υψηλής τεχνολογίας" εξηγεί ο διευθυντής του fund Carl Armfelt, που βοηθάει επίσης στην επίβλεψη μίας μικρής ομάδας του Swedbank Robur στη Στοκχόλμη.
"Η Σκανδιναβία είναι η καλύτερη περιοχή παγκοσμίως για να κάνεις καλές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς" συμπληρώνει ο ίδιος.
Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης οι μεγάλες εταιρίες παλεύουν για να συνεχίσουν να επεκτείνονται.
Ακόμα και ένας τεχνολογικός κολοσσός, όπως η Apple ανακοίνωσε πτώση στα έσοδα και τα κέρδη για το δημοσιονομικό έτος 2016.
"Από τη στιγμή που βρίσκουμε καλές επενδυτικές ευκαιρίες με μικρά κεφάλαια, γιατί να επενδύσουμε στην Apple, το Facebook, τη Google, αφού είναι πιο εύκολο να βρούμε καλές εταιρίες στη Σκανδιναβία από ό,τι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ" αναφέρει ο Armfelt.
Ένας λόγος είναι ότι με δεδομένο το μικρό μέγεθος της Σκανδιναβίας, οι εταιρίες πρέπει πολύ γρήγορα να στοχεύσουν μία παγκόσμια αγορά, εξηγεί ο ίδιος.
Το fund που έχει κεφάλαιο 8,6 δισ. κορώνες (1 δισ. δολ.), έχει εντολή να επενδύει το 30% εκτός Σκανδιναβίας.
Είχε κατά μέσο όρο ετήσιες επιστροφές 30% τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει όλους τους ανταγωνιστές του, σύμφωνα με τη Morningstar.
O 32χρονος Armfelt και ο 48χρονος συνεταίρος του Εric Sprinchorn που παλιότερα δούλευαν μαζί στο hedge fund Brummer & Partners χρησιμοποιούν θεμελιώδη ανάλυση.
Επίσης θεωρούν σημαντικό ποιοι είναι οι άλλοι επενδυτές σε μία εταιρία.
"Αν μπορέσουμε να βρούμε έναν μεγάλο βιομηχανικό επενδυτή, μπορεί να είναι πιο πολύτιμο να επενδύσουμε σε μία τέτοια εταιρία, από το να είμαστε ο μοναδικός επενδυτής σε μία άλλη εταιρία" λέει ο Armfelt.
Τους τελευταίους έξι μήνες το fund έχει αγοράσει τις εταιρίες RaySearch Laboratories AB, Gaming Innovation Group Inc, Evolution Gaming Group AB, Boule Diagnostics AB και άλλες.
"Είναι φανερό ότι όσο μικρότερη είναι η εταιρία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για καλά έσοδα" υποστηρίζει ο Armfelt.
Και ο λόγος είναι ότι "οι μικρότερες εταιρίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να επεκταθούν και είναι πιο εύκολο για μία μικρή εταιρία να αναπτυχθεί κερδοφόρα απ' ό,τι μία μεγάλη".
Τέτοιες εταιρίες έχουν κεφάλαια από 100 εκ. δολ. ως 1 δισ. δολ., κάτι που επιτρέπει στο fund να δίνει λιγότερη σημασία στο πολιτικό ρίσκο και τα επιτόκια.
"Στα μακροοικονομικά το κλίμα είναι για χαμηλή ανάπτυξη και οι εταιρίες πρέπει να μεγεθυνθούν από μόνες τους.
Αλλά για τις εταιρίες στη μικροοικονομία δεν έχει σημασία αν τα επιτόκια είναι υψηλά ή, χαμηλά, αφού έτσι κι αλλιώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να επενδύσει κανείς χρήματα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης