Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Σε καλή κατάσταση η οικονομία της ευρωζώνης - Παραμένουν οι απειλές της Ελλάδας, του Brexit και της Γαλλίας

Bloomberg: Σε καλή κατάσταση η οικονομία της ευρωζώνης - Παραμένουν οι απειλές της Ελλάδας, του Brexit και της Γαλλίας
Στις 9 Μαρτίου του 2017 συνεδριάζει η ΕΚΤ
Εξαιρώντας τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και τις γαλλικές εκλογές, η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν μερικά χρόνια πριν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ένα μόλις χρόνο πριν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούσαν την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν, παρ' όλο που το Brexit, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η άνοδος του λαϊκισμού παραμένουν απειλές.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων το 2019 δεν ακούγονται παράλογες.
Μια σειρά οικονομικών δεδομένων αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανόν να επιβεβαιώσει τη βελτίωση της κατάστασης στο μπλοκ των 19 χωρών.
Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά θα είναι εκείνα στα οποία θα βασιστεί η ΕΚΤ για τη λήψη αποφάσεων ενόψει της συνεδρίασης της 9ης Μαρτίου, οπότε και θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της.



Παρά όμως τα σχόλια του Weidmann ότι η χρονική στιγμή κατά την οποία η ΕΚΤ θα πρέπει να συζητήσει το τέλος του QE έχει έρθει πιο κοντά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα της Τράπεζας είναι απαραίτητο για την περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.



Σύμφωνα με το Bloomberg, η μείωση της ανεργίας και ο ασθενής πληθωρισμός έδωσαν ώθηση στην κατανάλωση και τη στήριξη της ανάπτυξης.
Η οικονομική εμπιστοσύνη αναμένεται να παρουσιάσει αυτόν τον μήνα την ισχυρότερη επίδοση μετά το 2011, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, μια άνοδος του πληθωρισμού θα μπορούσε να διαβρώσει τα πραγματικά εισοδήματα.
Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους ενώ η ελληνική κρίση συμβάλλει στην διατήρηση των αδυναμιών στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Peter Praet τόνισε η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εξαρτημένη από διευκολυντική πολιτική.
«Δεν μπορούμε να δούμε την κατάσταση ως πλήρως ικανοποιητική», είπε στο Λονδίνο στις 23 Φεβρουαρίου του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης