Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί η στρατηγική ΟΠΕΚ για στήριξη στις τιμές του πετρελαίου είναι λανθασμένη

MarketWatch: Γιατί η στρατηγική ΟΠΕΚ για στήριξη στις τιμές του πετρελαίου είναι λανθασμένη
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ο Οργανισμός χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή και όχι να τη μειώσει
Οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ ενδεχομένως να έχουν καταφύγει σε λανθασμένη προσέγγιση προκειμένου να συρρικνώσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Dieter Helm.
Μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ για το πετρέλαιο στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, ο Helm αντιτάχθηκε στις προοπτικές της βιομηχανίας πετρελαίου, τονίζοντας ότι η ιστορία καταδεικνύει μόνο μία κατεύθυνση για τις τιμές, και αυτή είναι καθοδική.
Με άλλα λόγια, οι χώρες της συμφωνίας θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους αντί να την μειώσουν.
"Για τις χώρες της Μέση Ανατολής, το να αυξήσουν την παραγωγή τους θα ήταν μία αρκετά καλή ιδέα, γιατί θα χρειαστούν χρήματα και είναι προτιμότερο αυτά να αντλήσουν από το έδαφος τώρα, παρά αργότερα", επεσήμανε ο Helm, εννοώντας δηλαδή ότι πρέπει να συμβεί το αντίθετο απ' ότι συμβαίνει μέχρι τώρα.
Μέχρι στιγμής, η συμφωνία του ΟΠΕΚ έχει ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου κατά +20% σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, με την άνοδο να μεγαλώνει όσο οι χώρες της συμφωνίας πραγματοποιούν περαιτέρω περικοπές.
Ωστόσο, ο Helm τονίζει ότι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δράση του ΟΠΕΚ, οι τιμές θα υποχωρήσουν ξανά, γεγονός που σημαίνει ότι το πετρέλαιο σήμερα αξίζει περισσότερα σε σχέση με την τιμή που θα διαμορφώσει στο μέλλον.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος οι χώρες να διατηρούν το πετρέλαιο στο έδαφός του, χωρίς να το εξορύξουνε, καθώς το κέρδος που θα έχουνε στο μέλλον θα είναι λιγότερο σε σχέση με αυτό που θα έχουν αυτή τη στιγμή.
"Τα 50 δολάρια είναι πολύ υψηλή τιμή για το πετρέλαιο και κατά την επόμενη δεκαετία η τιμή του θα υποχωρεί σταδιακά, όπως είχει γίνει για 100 χρόνια, από το 1870 μέχρι το 1970", πρόσθεσε ο οικονομολόγος, τονίζοντας παράλληλα ότι βάσει ιστορικών στοιχείων δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ζήτησης και της αύξσησης των τιμών.
Παράλληλα, ο Helm χαρακτήρισε τη συμφωνία του ΟΠΕΚ ως "σχετικά αναποτελεσματική", επισημαίνοντας ότι είναι "πολύ πιθανό να αποτύχει" παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός αποπειράθηκε να "μπαλώσει" τα πράγματα για έξι μήνες.
"Ορισμένοι έχουν αρχίσει να προβλέπουν το τέλος της βιομηχανίας μας, ωστόσο δε θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο", τονίζει ο Helm, για να διευρκινίσει παράλληλα ότι "ο κόσμος θα χρειαστεί πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο ακόμα και σε ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης