Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία για τη χρήση χημικών

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία για τη χρήση χημικών
Η εν λόγω απόφαση έρχεται παρά την πρόθεση της Ρωσίας να ασκήσει βέτο
Την επιβολή κυρώσεων προς τη συριακή κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει σήμερα (28/2) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω των κατηγοριών για χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα.
Μάλιστα, η εν λόγω απόφαση ελήφθη παρά τις δηλώσεις από πλευράς Μόσχα ότι αναμένεται να ασκήσει βέτο, και ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη βρίσκονται εδώ και μερικές μέρες σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν, προκειμένου να επικυρωθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χρειάζονταν εννέα ψήφους υπέρ, καθώς και κανένα βέτο από τις Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει ασκήσει βέτο σε έξι ψηφίσματα για τη Συρία από το 2011, ενώ η Κίνα, η οποία έχει θέσει πέντε αρνησικυρίες κατά το παρελθόν, δεν έχει εκδηλώσει μέχρι στιγμής τις προθέσεις της για το σημερινό ψήφισμα.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω σχέδιο για το ψήφισμα ήρθε από τον πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, μετά τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Βάσει της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη χρήση αερίου χλωρίου κατά τη διάρκεια τριών επιθέσεων συνολικά ενώ το Ισλαμικό Κράτος είχε πργματοποιήσει κατά το παρελθόν επίθεση με αέρια μουστάρδας.
Χθες (27/2) ο βρετανός πρέσβης του ΟΗΕ τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να στείλει "ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα ότι διεθνής κοινότητα τίθεται έμπρακτα κατά της χρήσης αυτών των αποτρόπαιων όπλων".
Η κυβέρνηση Assad έχει αρνηθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις σχετικές κατηγορίες, ενώ και η Ρωσία έχει αμφισβητήσει κατά το παρελθόν τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξους που να δικαιολογούν την επιβολή κυρώσεων.
Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει απαγόρευση της πώλησης και της παροχής ελικοπτέρων προς την συριακή κυβέρνηση, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις κατά έντεκα στρατιωτικών διοικητών καθώς και δέκα κυβερνητικών προσώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης