Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χρηματιστήριο βιομηχανικών μετάλλων θέλει να δημιουργήσει στο Λονδίνο το ICE ενάντια στο LME

Reuters: Χρηματιστήριο βιομηχανικών μετάλλων θέλει να δημιουργήσει στο Λονδίνο το ICE ενάντια στο LME
Τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης μετάλλων στο Λονδίνο εξετάζει ο αμερικανικός όμιλος Intercontinental Exchange (ICE), ο οποίος μάλιστα φέρεται να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με τον Martin Abbott, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του παλαιότερου και μεγαλύτερου διεθνώς χρηματιστηρίου βιομηχανικών μετάλλων London Metal Exchange (LME), με ιστορία 140 ετών.
Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο το ICE επιμένει να θέλει να δημιουργήσει ένα νέο χρηματιστήριο μετάλλων στη βρετανική πρωτεύουσα, περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να εξαγοράσει το LME.
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Reuters, για να πετύχει μια νέα πλατφόρμα διαπραγμάτευσης βιομηχανικών μετάλλων θα πρέπει να στοχεύσει περισσότερο στους βιομηχανικούς χρήστες αυτών και λιγότερο στους κερδοσκόπους των αγορών, δηλαδή να στοχεύσει τους καταναλωτές (βιομηχανίες) και παραγωγούς (εξορυκτικές εταιρείες) μετάλλων, οι οποίοι συχνά επιδιώκουν φυσική παράδοση αυτών και όχι απλά να κερδοσκοπήσουν από τη διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσής (futures) τους.
Αυτό, θα απαιτούσε τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου αποθηκών μετάλλων, όπως στην περίπτωση των 600 αποθηκών που είναι συμβεβλημένες με το LME, οι οποίες όμως δεν απαγορεύεται να αποθηκεύουν μέταλλα και άλλων χρηματιστηρίων.
Δεν είναι ακόμα σαφές ποιά μορφή θα είχε η διαπραγμάτευση μετάλλων στη νέα πλατφόρμα που εξετάζει να δημιουργήσει το ICE.
Επισημαίνεται, ότι σήμερα στο LME οι συναλλαγές λαμβάνουν χώρα τόσο μέσω ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών, όσο και μέσω αντικριστών σε παραδοσιακό «πάτωμα» συναλλαγών (αγορά «δια βοής»).
Η επιχειρηματική ευκαιρία που διαβλέπει το ICE βασίζεται στη δυσθυμία και στις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε στις αρχές του 2015 η μέση αύξηση κατά 31% των προμηθειών που εισπράττει το LME, οδηγώντας πολλούς καταναλωτές και παραγωγούς μετάλλων να το εγκαταλείψουν οριστικά και να πραγματοποιούν έκτοτε συναλλαγές εξωχρηματιστηριακά (OTC), κάτι που οδήγησε και στην πτώση του μεριδίου επί των παγκοσμίων συναλλαγών του ιδίου του LME.
Το ICE προσφέρει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ, future) επί πετρελαίου, συναλλάγματος, επιτοκίων, πολύτιμων μετάλλων και σιδηρομεταλλευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης