Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Με έξοδο από το ευρώ, η Γαλλία θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα

Les Echos: Με έξοδο από το ευρώ, η Γαλλία θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα
Στο σενάριο Frexit, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της υποτίμησης, οι ξένοι ηγέτες θα άρουν τη στήριξή τους, εκτιμά η Les Echos
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Γαλλίας, σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, κρούει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, τονίζοντας πως, «με έξοδο από το ευρώ, η Γαλλία θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα».
Ειδικότερα, η γαλλική εφημερίδα υποθέτει πως η αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό σενάριο.
Σε αυτό το σενάριο, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της υποτίμησης, οι ξένοι ηγέτες θα άρουν τη στήριξή τους, εκτιμά η Les Echos.
Το σενάριο είναι γνωστό, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς το έχουμε δει να συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας: μια βαθιά και άμεση κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών θα αναγκάσει τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ισορροπία στο εξωτερικό εμπόριο.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αγοράζει γαλλικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, εξέλιξη που θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους.
Η προσαρμογή θα προκύψει μέσα από μια βάναυση αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα εμπόδιζε σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα έθετε τη φερεγγυότητα του κράτους σε κίνδυνο, τονίζει η εφημερίδα.
Κάτι ακόμα που δεν πρέπει να λησμονά κανείς και το οποίο φάνηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει η Les Echos είναι πως λειτουργούμε σε ένα καθεστώς ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων.
Η εφημερίδα εκτιμά πως από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία μέχρι τον δεύτερο και τελικό γύρο, όταν οι επενδυτές αντιληφθούν ότι η Marine Le Pen έχει σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί, θα καταγραφεί μια απότομη εκροή ξένων κεφαλαίων.
Παράλληλα, οι Γάλλοι, εταιρείες και νοικοκυριά, θα επιχειρήσουν όσο μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας νομισματικής υποτίμησης, αλλά και την απώλεια της χρηματοπιστωτικής ελευθερίας τους.
Αυτή η διπλή κίνηση θα ενισχύσει περαιτέρω την αύξηση των επιτοκίων, θα αποδυναμώσει εκ των προτέρων το μελλοντικό εθνικό νόμισμα και θα καταστήσει αναπόδραστο την εφαρμογή capital controls (περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίου), κάτι που ήδη έχει προβλέψει το Εθνικό Μέτωπο (Front National).
Η προειδοποίηση της γαλλικής εφημερίδας έρχεται ενόψει της διεξαγωγής των γαλλικών, προεδρικών εκλογών, με δύο από τους υποψηφίους, τη Marine Le Pen και τον Jean-Luc Melenchon, να έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη (Frexit).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης