Τελευταία Νέα
Διεθνή

Saudi Aramco: Πέντε διεθνείς αγορές διεκδικούν τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο

Saudi Aramco: Πέντε διεθνείς αγορές διεκδικούν τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο
Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Τορόντο και Τόκιο στον αγώνα διεκδίκησης
Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Saudi Aramco είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και ο διεθνής ανταγωνισμός για την υψηλού κύρους IPO ξεφεύγει πλέον από τα συμβούλια και γίνεται δημόσιος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ο Hidetoshi Nagata, επικεφαλής νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) υποστήριξε πως η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να επιλέξει για την αρχική δημόσια προσφορά του την Ιαπωνία.
«Συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους της Aramco πέρυσι. Πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται αρκετά για το TSE», δήλωσε ο επικεφαλής και πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του χρηματιστηρίου συναντήθηκαν για πρώτη φορά με το σαουδικό Υπουργείο Ενέργειας τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να πουλήσει μέχρι και το 5% της Saudi Aramco, με εισαγωγή στο δικό της χρηματιστήριο, και τουλάχιστον σε μία διεθνή αγορά, εκτιμά το Reuters, προσθέτοντας ότι η πώληση εκτιμάται πως θα φέρει μέχρι και 100 δισ. δολάρια.
Ο αγώνας διεκδίκησης έχει ξεκινήσει μεταξύ των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών, με τους σχολιαστές να κάνουν αναφορά σε πόλεις μετξύ των οποίων το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρης, η Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Τόκιο- ως πιθανές τοποθεσίες για την IPO.
Ο Arun Kant, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων στην επενδυτική εταιρία Leonie Hill Capital με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε, πως τα συστήματά του «βλέπουν» πιθανότητα 55% η σαουδική πετρελαϊκή να επιλέξει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Δεύτερο έρχεται το Λονδίνο με πιθανότητα 30% και ακολουθούν το Τορόντο με 10% και το Χονγκ Κονγκ με 5%.
«Το μοντέλο μας δείχνει ότι, λόγω αναγκών για ρευστότητα αγοράς και για να κρατήσουν τον Trump ευχαριστημένο, θα προχωρήσουν με τη μεγαλύτερη IPO στις ΗΠΑ», προέβλεψε ο Kant και πρόσθεσε, το Τόκιο πιθανώς θα θεωρηθεί πολύ επικίνδυνο για τους Σαουδάραβες λόγω των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν το γεν.
O βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ιαπωνία από τις 12 Μαρτίου, ενώ εκπρόσωποι της Aramco αναμένεται να συμμετάσχουν στην αποστολή.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης