Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δίλημμα του Draghi - Θα υποχωρήσει στις πιέσεις για tapering μετά την άνοδο του πληθωρισμού;

tags :
Το δίλημμα του Draghi - Θα υποχωρήσει στις πιέσεις για tapering μετά την άνοδο του πληθωρισμού;
Ο Draghi έχει υποσχεθεί τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), την ώρα που η Γερμανία πιέζει για τερματισμό του προγράμματος
Σε δίλημμα βρίσκεται ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi μετά την άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2%, ήτοι εντός του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Ο Draghi έχει υποσχεθεί τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), την ώρα που η Γερμανία πιέζει για τερματισμό του προγράμματος και η Ιταλία στηρίζεται επί της ουσίας στην ΕΚΤ, καθώς αποτελεί τον μοναδικό επενδυτή για τα κρατικά της ομόλογα.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2%  τον Φεβρουάριο, από 1,8% τον Ιανουάριο του 20176, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης η Eurostat.
Βασικός λόγος της ανόδου του πληθωρισμού ήταν οι τιμές ενέργειας (9,2%), με εκείνες των τροφών, αλκοόλ και καπνού (2,5%) μα είναι στην επόμενη θέση.
Οι υπηρεσίες είχαν χαμηλή συμβολή στην άνοδο, ήτοι 1,3%, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα συνέβαλαν κατά 0,2%.
Τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού αναμένεται να εντείνουν την πίεση στον Draghi για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές ωστόσο, δεν αναμένεται ο Draghi να υποχωρήσει στις πιέσεις για tapering, αλλά ούτε και να αυξήσει τα επιτόκια.
Ο διοικητής της ΕΚΤ θα επικαλεστεί την αδύναμη ανάπτυξη των μισθών, αλλά και την ευκαιριακή άνοδο του πληθωρισμού λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης