Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Κίνα: ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση
«Οι δύο πλευρές είναι σαν δύο τρένα που τρέχει το ένα προς το άλλο και κανένα δεν φαίνεται πρόθυμο να σταματήσει»
Αυστηρή προειδοποίηση από την Κίνα προς τις ΗΠΑ να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σεούλ, καθώς εκτιμά ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα και αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi ζήτησε επίσης από τη Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών προγραμμάτων.
«Οι δύο πλευρές είναι σαν δύο τρένα που τρέχει το ένα προς το άλλο και κανένα δεν φαίνεται πρόθυμο να σταματήσει.
Το ερώτημα είναι, είναι οι δύο πλευρές πραγματικά έτοιμες για μια μετωπική σύγκρουση» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας. 
«Δεδομένης της κατάστασης, η προτεραιότητά μας τώρα και τα δύο τρένα να φρενάρουν», σημείωσε ο Wang.
Όσον αφορά στις ΗΠΑ πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της εξωτερικής πολιτικής του Donald Trump, για την οποία τον είχε ενημερώσει ο προκάτοχος του  Barack Obama, όπως γράφουν οι Financial Times.
Πάντως παρά τις μέχρι τώρα υποτονικές αντιδράσεις της Ουάσιγκτον στον Ειρηνικό, αναλυτές εκτιμούν, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσει τις συμμαχικές ασκήσεις για την προάσπιση των συμφερόντων τους. 
Εξάλλου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν, πως η Βόρεια Κορέα σύντομα θα είναι σε θέση να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικά όπλα στις ΗΠΑ.
Η Κίνα πέραν των αποστάσεων, που τηρεί από τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας, τάσσεται κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, καθώς ανησυχεί πως τα ραντάρ του συστήματος θα εντοπίσουν τους δικούς της διηπειρωτικούς πυραύλους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Εν τω μεταξύ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley τόνισε, πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Παράλληλα απέρριψε την πρόταση της Κίνας περί «διπλής αναστολής»  των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Νότιας Κορέας και των πυρηνικών δομικών της Πιονγιάνγκ.
«Δεν είμαστε αντιμέτωποι με ένα λογικό άνθρωπο», δήλωσε η Haley, αναφερόμενη στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Yong un, έπειτα από την συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ την Δευτέρα 6/3/2017.
«Είναι μια απίστευτη, ανεύθυνη αλαζονεία με την οποία παρατηρούμε να συμπεριφέρεται αυτή την περίοδο ο Kim Yong un », δήλωσε η Haley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης