Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για την Ισπανία σε περίπτωση ενός «σκληρού Brexit»

Απώλειες τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για την Ισπανία σε περίπτωση ενός «σκληρού Brexit»
Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η ταλαιπωρία των 800.000 Βρετανών που ζουν στην Ισπανία και των 300.000 Ισπανών που κατοικούν στο Βασίλειο
Απώλειες τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις εξαγωγές θα υποστεί η Ισπανία σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς μία επωφελή συμφωνία, όπως αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο της Μαδρίτης που δημοσιεύουν τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών.
Ως αποτέλεσμα, το ισπανικό ΑΕΠ κινδυνεύει με απώλειες 2 δισ. – 4 δισ. ευρώ μετά το 2019, οπότε και υπολογίζεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit, κάτι που θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 888 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες που θα πληγούν περισσότερο είναι όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη φαρμακοβιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Ωστόσο, εκτός από τις οικονομικές ζημίες, ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η γραφειοκρατική ταλαιπωρία των 800.000 Βρετανών που ζουν στην Ισπανία και των 300.000 Ισπανών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς, αν γίνει πραγματικότητα το «σκληρό Brexit», δεν θα υφίσταται η ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, ενώ παράλληλα θα αναθεωρηθούν τα προγράμματα χορήγησης βίζας.
Όπως επισημαίνεται από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το έγγραφο δεν αποτυπώνει κάποια αναθεώρηση στις τρέχουσες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Marriano Rajoy, αλλά τη θέλησή της για ένα «ήπιο Brexit».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης