Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μείωση της φορολογίας δε θα φέρει τα κεφάλαια των πολυεθνικών πίσω στις ΗΠΑ

Η μείωση της φορολογίας δε θα φέρει τα κεφάλαια των πολυεθνικών πίσω στις ΗΠΑ
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Matthew Gardner, αξιωματούχος του Ινστιτούτου για τη Φορολογία και την Οικονομική Πολιτική
Οι αμερικανικοί κολοσσοί δεν πρόκειται να φέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κεφάλαια που διακρατούν στο εξωτερικό, ακόμα και αν η κυβέρνηση του Donald Trump μειώσει, όπως έχει υποσχεθεί, τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή του 35%.
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Matthew Gardner, αξιωματούχος του Ινστιτούτου για τη Φορολογία και την Οικονομική Πολιτική (Institute on Taxation and Economic Policy, ITEP) και συγγραφέας οικονομικών βιβλίων.
Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Gardner επισήμανε ότι οι κερδοφόρες αμερικανικές εταιρείες του Fortune 500 δεν έχουν πληρώσει φόρους τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια, παραδεχόμενος ότι το φαινόμενο απλά δεν γίνεται να καταπολεμηθεί.
«Οι εταιρείες στα νησιά Καϋμάν πληρώνουν μηδενικό φόρο, κάτι που πάντα θα φαντάζει καλύτερο από το 35%, 15%, 20%.
Όσο υπάρχει το 0%, οι εταιρείες αυτές θα διοχετεύουν τα κέρδη τους στους φορολογικούς παραδείσους.
Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια σε μετρητά που έχουν οι αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Capital Economics για το 2015.
Για τα γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ποσού, τα 2,5 τρισ. αποτελούν το 14% του αμερικανικού ΑΕΠ, με όρους του 2015.
Ωστόσο, το φαινόμενο της διακράτησης μετρητών στο εξωτερικό οφείλεται κυρίως στις πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, και όχι στην πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα.
Η Apple διαθέτει 91,5 δισ. κέρδη στο εξωτερικό, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για General Electric και Microsoft ξεπερνούν τα 100 δισ.
Τα συνολικά κεφάλαια που διακρατεί η Apple στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 230 δισ. δολάρια.
Ακόμα όμως και αν επιστρέψουν τα κεφάλαια στις Η.Π.Α., ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι δε θα επενδυθούν, αλλά θα δοθούν κυρίως στους μετόχους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης