Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Θρίαμβος για το κόμμα του Ινδού πρωθυπουργού Modi στις τοπικές εκλογές του Uttar Pradesh

Reuters: Θρίαμβος για το κόμμα του Ινδού πρωθυπουργού Modi στις τοπικές εκλογές του Uttar Pradesh
To κόμμα του Modi πήρε 40%, ενώ κανένας από τους αντιπάλους του δεν ξεπέρασε το 23% σε μία περιοχή 220 εκατ. ανθρώπων
Το κόμμα του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi νίκησε στις εκλογές του πιο σημαντικού κρατιδίου της χώρας το Σάββατο 11/3, όπως μετέδωσε το Reuters.
Το να πάρει τον έλεγχο του Uttar Pradesh ήταν σαν μία ψήφος εμπιστοσύνης για τον Modi μετά την αμφιλεγόμενη κίνηση που είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2016, όταν είχε καταργήσει τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας για να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε ότι το κόμμα του Modi (BJP) κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία καταλαμβάνοντας τις 312 από τις 403 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, κάτι που συνιστά την πιο ευρεία νίκη στη συγκεκριμένη πολιτεία από το 1977.
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους στήριξαν το κόμμα του Modi, που πήρε ανάλογο ποσοστό με τις εθνικές εκλογές του 2014, όταν και είχε κερδίσει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
"Ευχαριστώ τους πολίτες του Uttar Pradesh, αυτή είναι μία ιστορική νίκη για το BJP, μία νίκη για την ανάπτυξη και την καλή διακυβέρνηση" έγραψε ο Modi στο Τwitter, όπου έχει 28 εκατομμύρια ακόλουθους.
Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η νίκη θα οδηγήσει τον Modi σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα βοηθήσει τον Modi στην καταπολέμηση της διαφθοράς και θα βελτιώσει τις πολιτικές του εν όψει των γενικών εκλογών του 2019, εκτιμούν οι αναλυτές Shailesh Kumar και Sasha Riser - Kositsky από το Eurasia Group.
Ο Modi μετέτρεψε τις εκλογές του Uttar Pradesh σε ένα τεστ για την προσωπική του δημοφιλία και την κίνησή του να καταργήσει τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα που αποτελούσαν το 86% του συνόλου.
Πανηγυρισμοί σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία του BJP στο Νέο Δελχί, όπου εργαζόμενοι του κόμματος χόρευαν και πετούσαν μπογιές ο ένας στον άλλον, καθώς υπάρχει κι ένα φεστιβάλ χρωμάτων αυτές τις μέρες στη χώρα.
Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Modi, Amit Shah, πίστωσε τη νίκη στη διακυβέρνηση του BJP, που είναι κατά της διαφθοράς και υπέρ των φτωχών.
Το BJP θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος κυβερνήτης του Uttar Pradesh την Κυριακή 12/3.
Σε τέσσερις άλλες τοπικές εκλογές, το BJP νίκησε στο κρατίδιο Uttarakhand, αλλά έχασε στη Goa.
Στο βορειανατολικό κρατίδιο Manipur νίκησε το κόμμα Congress, αλλά χωρίς να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το BJP ήταν δεύτερο.
Το Congress κέρδισε και στην επαρχία Punjab, αλλά κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του στο Uttar Pradesh, συγκεντρώνοντας μόλις το 6% των ψήφων.
Έτσι αμφισβητείται η ικανότητά του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως αντιπολίτευση.
Το Uttar Pradesh είναι μία φτωχή, γεωργική περιοχή 220 εκατομμυρίων ανθρώπων και κανένας από τους αντιπάλους του BJP, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος Samajwadi δεν πήρε πάνω από 23%.
Οι εκλογές έδειξαν την έλλειψη αντιπάλων που θα μπορούσαν να σταματήσουν την προέλαση του Modi προς μία δεύτερη θητεία το 2019.
Η νίκη στο Uttar Pradesh θα κάνει πιο εύκολη και τη νομοθέτηση για το BJP στην Άνω Βουλή, όπου δεν έχει την πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης