Διεθνή

BBC: Ομαδικός τάφος με 500 εκτελεσθέντες από το ISIS ανακαλύφθηκε κοντά στη Μοσούλη

BBC: Ομαδικός τάφος με 500 εκτελεσθέντες από το ISIS ανακαλύφθηκε κοντά στη Μοσούλη
Οι εκτελέσεις είχαν γίνει το 2014, όταν το ISIS είχε καταλάβει τη Μοσούλη - Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων
Ομαδικός τάφος με τα απομεινάρια περίπου 500 ανθρώπων βρέθηκε στη φυλακή Badoush κοντά στη Μοσούλη, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι δυνάμεις Σιιτών al - Shaabi είπαν ότι τα θύματα ήταν κρατούμενοι πολίτες, που δολοφονήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.
Το ISIS κατηγορείται ότι έχει σκοτώσει πάνω από 600 κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους Σιίτες μουσουλμάνους, όταν κατέλαβε τη Μοσούλη το 2014.
Η φυλακή Badoush ανακαταλήφθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Όπως έγινε γνωστό, ένας μεγάλος ομαδικός τάφος περιείχε τα απομεινάρια περίπου 500 κρατούμενων πολιτών, οι οποίοι εκτελέστηκαν από το ISIS.
Αν και αυτό το ρεπορτάζ του Σαββάτου 11/3 δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί άμεσα, μία αναφορά του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει από το 2014 ότι εκατοντάδες άνδρες κρατούμενοι είχαν δολοφονηθεί τότε από μαχητές του ISIS.
Όταν καταλήφθηκε η φυλακή Badoush το 2014, περίπου 1.500 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με φορτηγά σε ένα απομονωμένο μέρος στην έρημο, 2 χιλιόμετρα μακριά.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένοπλοι του ISIS χώρισαν τους Σιίτες κρατούμενους από τους Σουνίτες και τους Χριστιανούς και τους υποχρέωσαν να γονατίσουν.
Οι Σιίτες κρατούμενοι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι ή, την πλάτη, σύμφωνα με επιζώντες που κατάφεραν να γλιτώσουν είτε παριστάνοντας τους νεκρούς, είτε επειδή καλύφθηκαν από σώματα θυμάτων που έπεσαν πάνω τους.
Η ένατη ομάδα του ιρακινού στρατού ανακατέλαβε την Badoush, στα νοτιοδυτικά της Μοσούλης, την Τετάρτη 8/3.
Δεν ειπώθηκε αν βρήκαν κάποιον που ήταν υπό κράτηση από το ISIS.
Η ιρακινή κυβέρνηση ξεκίνησε μία εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης τον Οκτώβριο του 2016 και απελευθέρωσε την ανατολική πλευρά της πόλης τον Ιανουάριο του 2017.
Τα στρατεύματα πιέζουν τώρα το πιο πυκνοκατοικημένο δυτικό τμήμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης