Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ο Wilders δεν είναι Trump – Μηδενικές οι πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Deutsche Welle: Ο Wilders δεν είναι Trump – Μηδενικές οι πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας
Θα ήταν λάθος να ξεγράψει κανείς τον Wilders από το πολιτικό σκηνικό αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle
Την θέση ότι ο Geert Wilders δεν είναι Donald Trump διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, υποστηρίζοντας πάντως και ενόψει των εκλογών της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία ότι οι πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός είναι μηδενικές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Ελευθερίας του Wilders στη δεύτερη θέση πίσω από το φιλελεύθερο κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Mark Rutte.
Στο ερώτημα κατά πόσο ο Wilders θα μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα κόμματα της Ολλανδίας σε περίπτωση που βγει πρώτος, ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Radboud του Nijemgen, Andrej Zaslove υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει ποτέ να λέει κανείς ποτέ».
 «Αλλά μέχρι τώρα όλα τα σημαντικά κόμματα το έχουν αποκλείσει, άρα η πιθανότητα να γίνει ο Wilders πρωθυπουργός είναι μηδενικές» αναφέρει ο Zaslove, ο οποίος αποδίδει τη μείωση των ποσοστών στο ότι η προεκλογική του εκστρατεία του Wilders ήταν περίεργη.
«Δεν ήταν σχεδόν καθόλου παρών και ίσως αυτό να επηρέασε αρνητικά αρκετούς αναποφάσιστους από το κόμμα του.
Βέβαια θα ήταν λάθος να τον ξεγράψει κανείς από το πολιτικό γίγνεσθαι και μάλιστα ορισμένοι αναρωτιούνται εάν όλα αυτά δεν είναι ένα καλοστημένο παιγνίδι για να κάνει την μεγάλη έκπληξη» υποστήριξε ο Zaslove.
Σε ερώτηση για το πώς κατάφερε, ενώ δεν ήταν παρών, όλοι να μιλούν για αυτόν, ο Zaslove υποστηρίζει ότι «με τα λαϊκιστικά του λεκτικά πυροτεχνήματα κατά του Ισλάμ, της ΕΕ και της μετανάστευσης είναι φυσικό να προκαλεί ο Wilders αίσθηση».
«Δεν θα έλεγα ότι είναι κατά της δημοκρατίας, αλλά προσπαθεί με τρόπο προκλητικό να σταθμίσει τα όριά της.
Σε αντίθεση με τον Donald Trump ο Wilders έχει συγκροτημένη εικόνα του κόσμου, πράττει μετά από πολλή σκέψη και είναι έμπειρος πολιτικός.
Βέβαια με τα χρόνια υιοθετεί όλο και πιο ριζοσπαστικές θέσεις και ο αγώνας κατά του Ισλάμ του έχει γίνει κάτι σαν έμμονη ιδέα» τονίζει ο Zaslove, υπογραμμίζοντας πως ο Wilders «κατάφερε επίσης να μετατοπίσει τα όρια του τι επιτρέπεται να λέγεται και τι όχι».
Ερωτηθείς για το ποιοι είναι οι ψηφοφόροι του Wilders, ο Ολλανδός καθηγητής υποστηρίζει ότι «πρόκειται για σταθερούς και επί χρόνια αφοσιωμένους στο κόμμα ανθρώπους, κυρίως άνδρες, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου που αισθάνονται ότι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι».
«Άλλοι πάλι τον ψηφίζουν ως κίνηση διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου.
Εναντίον αυτού του κατεστημένου έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και στη Γερμανία, ένας μεγάλος και αδρανής συνασπισμός των αγανακτισμένων» αναφέρει ο Zaslove.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης