Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 παραμένω πρόεδρος του Eurogroup

Dijsselbloem: Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 παραμένω πρόεδρος του Eurogroup
«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018»
Μετά την άνευ προηγουμένου ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές, ο Jeroen Dijsselbloem επέμεινε σήμερα 16 Μαρτίου 2017 ότι η θητεία του στην προεδρεία του Eurogroup διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και λήγει, μη δείχνοντας έτσι την όποια πρόθεση να παραιτηθεί.
«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018», επιβεβαίωσε ο κ. Dijsselbloem μέσω του εκπροσώπου του.
Ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013, με τη θητεία του να ανανεώνεται ανανεώθηκε τον Ιούλιο του 2015.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για την περίπτωση που ο πρόεδρος του Eurogroup δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών…
Στο πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας διευκρινίζεται απλά πως «οι υπουργοί των κρατών - μελών της Ευρωζώνης πρέπει να εκλέγουν έναν πρόεδρο για δυόμισι χρόνια με την πλειοψηφία των κρατών-μελών».
Χθες, οι Εργατικοί του κ. Dijsselbloem, δεύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2012 με 38 έδρες και κυβερνητικός εταίρος των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Mark Rutte, κατρακύλησε στις 9 έδρες και είναι πλέον ο έκτος πολιτικός σχηματισμός στο κοινοβούλιο.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απώλειες εκλογικής δύναμης κόμματος στην Ολλανδία, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης