Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Έως 50 μ.β. (-0,50%) θα υποχωρήσουν οι τραπεζικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λόγω IFRS 9

Moody's: Έως 50 μ.β. (-0,50%) θα υποχωρήσουν οι τραπεζικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λόγω IFRS 9
Η μεγαλύτερη αύξηση προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω του IFRS 9 θα καταγραφεί στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ για τις περισσότερες άλλες κατηγορίες χορηγήσεων οι σχετικές προβλέψεις θα αυξηθούν κατά περίπου 10%
Μικρή πτώση στους κύριους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας μέχρι κατά 50 μονάδες βάσης (-0,50%) θα επιφέρει στις περισσότερες τράπεζες που αξιολογούνται από τον διεθνή οίκο Moody's Investors Service η εφαρμογή από το 2018 του νέου διεθνούς προτύπου χρηματο-οικονομικής πληροφόρησης IFRS 9, το οποίο μεταβάλλει τον μέχρι σήμερα λογιστικό χειρισμό των δυνητικών επισφαλειών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτό αναφέρει ο Moody's σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017, επικαλούμενος σχετική έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 185 τραπεζών που αξιολογεί διεθνώς.
Όπως επεσήμανε, αν και η έναρξη εφαρμογής αυτή καθ' αυτή του IFRS 9 δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα των περισσοτέρων τραπεζών που αξιολογεί, ενδεχόμενα μεγάλες μειώσεις εποπτικών κεφαλαίων που θα προκύψουν σε ορισμένες τράπεζες ίσως οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Σύμφωνα με τον Moody's, μόλις το 13% των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας (CET1 ratio) θα υποχωρήσει περισσότερο από 50 μονάδες βάσης.
To 39% των τραπεζών αναμένει πτώση του δείκτη αυτού μέχρι 10 μονάδες βάσης.
Η εκτιμώμενη επίδραση του IFRS 9 στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι μεγαλύτερη στις τράπεζες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου ορισμένες τράπεζες αναμένουν αξιόλογη πτώση του αντίστοιχου δείκτη τους κατά 100 μονάδες βάσης (-1,00%).
Στην Ευρώπη, το 58% των τραπεζών αναμένουν πτώση του δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας μεταξύ 10 και 50 μονάδων βάσης, ενώ οι μισές (53%) τράπεζες της Ασίας και οι τράπεζες σε Καναδά και Λατινική Αμερική εκτιμούν, ότι το IFRS 9 θα επιφέρει απώλειες έως 10 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Η μεγαλύτερη αύξηση προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω του IFRS 9 θα καταγραφεί στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ για τις περισσότερες άλλες κατηγορίες χορηγήσεων οι σχετικές προβλέψεις θα αυξηθούν κατά περίπου 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης