Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian: Τα 6 πράγματα από την αντίδραση της αγοράς στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

tags :
El - Erian: Τα 6 πράγματα από την αντίδραση της αγοράς στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν
Η άμεση αντίδραση των αγορών στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την περασμένη Τετάρτη (15/3/2017) περιελάμβανε μια εντυπωσιακή πορεία των μετοχών και σημαντικά χαμηλότερες αποδόσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, με άρθρο του στο Bloomberg, αξιολογεί την αντίδραση των αναλυτών, καταλήγοντας σε έξι συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι.
1. Πριν την ανακοίνωση από τη Fed, ορισμένοι traders περίμεναν μια πιο επιθετική προς τα πάνω αναθεώρηση του «dot plot», που δείχνει τις εκτιμήσεις των μελών της FOMC σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Στην περίπτωση αυτή, η Fed διατήρησε αμετάβλητες τις προσδοκίες για το 2017 και το 2018.
2. Αυτή η dovish στροφή όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα οι short επενδυτές ομολόγων να προσπαθούν καλύψουν τις offside θέσεις στα ομόλογα.
Η προκύπτουσα γενικευμένη υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των μετοχών, ενισχύοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Fed θα μπορούσε να προσφέρει μια «όμορφη εξομάλυνση» των επιτοκίων.
3. Όλα αυτά θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην πολιτική της Fed, καθώς θα αρχίσει η σταδιακά απεξάρτηση της πολιτικής της από τα οικονομικά δεδομένα και καθώς θα αισθάνεται πιο άνετα να οδηγεί τις αγορές αντί να τις ακολουθεί.
4. Αυτή η σταδιακή σύγκλιση θα ενισχυθεί από το πως η Fed θα αξιολογεί τους κινδύνους τους επόμενους μήνες.
Με βάση την πιθανή εξέλιξη των εγχώριων και διεθνών συνθηκών, η Fed θα σηματοδοτήσει πιθανότατα ότι -εάν έξι αυξήσεις για το 2017-18 δεν παραμένουν ως βάση- είναι επειδή μια αύξηση των επιτοκίων είναι πιο πιθανό να προστεθεί από το να αφαιρεθεί.
Σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο θα παίξουν κυβέρνηση και Κογκρέσο όσον αφορά στην εφαρμογή των πολιτικών περί περιορισμού των κανονισμού και μείωση της εταιρικής φορολογίας.
5. Οι προοπτικές για τέτοιες πολιτικές θα επηρεάσουν τις αγορές περισσότερο από τη Fed.
6. Όλα αυτά αφήνει τους επενδυτές με μια πιο περίπλοκη πρόταση χαρτοφυλάκιο τώρα που οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ενισχυθεί σημαντικά και οι κλάδοι που έχουν μείνει πίσω (όπως η τεχνολογία και οι αναδυόμενες αγορές) προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά.
Η αύξηση της έκθεσης στον κίνδυνο είναι κυρίως ένα στοίχημα για την εσωτερική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης