Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Παράλογες οι κατηγορίες του Erdogan – Να σταματήσει αμέσως τις προσβολές

Merkel: Παράλογες οι κατηγορίες του Erdogan – Να σταματήσει αμέσως τις προσβολές
«Υπό τον εθνικοσοσιαλισμό οι Ολλανδοί έζησαν φρικτά πράγματα»
Δριμεία κριτική προς τον Τούρκο Πρόεδρο εξαπέλυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, χωρίς ωστόσο να ανταποδίδει τις προκλήσεις.
Σε συνέντευξή της στην Saarbrücker Zeitung, η Καγκελάριος απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο στο ερώτημα εάν η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας την εμποδίζει από το να αντιδράσει με σκληρότερο τρόπο στις προκλήσεις του Recep Tayyip Erdogan, ενώ στις αιτιάσεις του Τούρκου ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τους τρομοκράτες του PKK, ξεκαθαρίζει ότι «δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε έναν αγώνα δρόμου ανταλλαγής προκλήσεων.
Οι κατηγορίες αυτές είναι φυσικά παράλογες».
Με αφορμή την πρόσφατη έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Άμστερνταμ, η κα Merkel προειδοποίησε ότι «οι προσβολές πρέπει να σταματήσουν.
Υπό τον εθνικοσοσιαλισμό οι Ολλανδοί έζησαν φρικτά πράγματα.
Το να τους αποκαλεί κανείς σήμερα ναζί είναι απαράδεκτο».
Σε ότι αφορά στην πραγματοποίηση τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία, η Καγκελάριος τονίζει ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να δηλώνονται εγκαίρως στις γερμανικές αρχές και να τηρούνται οι γερμανοί νόμοι όπως και οι θεμελιώδεις αρχές του γερμανικού Συντάγματος:
«Εξάλλου παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και δεν δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή για το μέλλον».
Κληθείσα να σχολιάσει τις φιλοδοξίες του Erdogan να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα στην Τουρκία προκειμένου να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητές του, η Γερμανίδα παραπέμπει στην εκτίμηση της νομικής υπηρεσίας της λεγόμενης επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υπογραμμίζει ότι οι επιδιώξεις του τούρκου προέδρου συνιστούν βήμα προς μια αυταρχική διακυβέρνηση.
Επιπλέον, όπως λέει, η επιτροπή αυτή εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα πραγματοποιείται ενώ η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εξετάσουν ενδελεχώς την έκθεση και να διαμορφώσουν μια κοινή στάση.
Σε κάθε περίπτωση, οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα πρέπει να σχηματίσουν τη δική τους άποψη και να αποφασίσουν ελεύθερα.
Θα πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις της Ευρώπης, αλλά οι έξωθεν απειλές δεν βοηθούν».
Για τη σημερινή συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, η κα Merkel δήλωσε στην εφημερίδα ότι θέλει να τον γνωρίσει προσωπικά, διότι η τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή και πως προτίθεται να μιλήσει μαζί του για ζητήματα ασφαλείας, τη διεθνή συνεργασία, το εμπόριο και την οικονομία:
«Οι χώρες μας ωφελούνται όταν συνεργαζόμαστε καλά και δίκαια.
Εμείς οι Γερμανοί έχουμε καλά επιχειρήματα, διότι δεν είναι μόνον το εμπορικό πλεόνασμα έναντι των Η.Π.Α. αλλά και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Αμερική.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW δεν βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ και εξάγει από εκεί περισσότερα αυτοκίνητα απ΄ ό,τι εξάγουν GM και Ford μαζί. Και αυτό θα το τονίσω».
Κλείνοντας, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα υψηλά ποσοστά που αποσπά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Martin Schulz για την καγκελαρία.
«Ο ανταγωνισμός κάνει καλό», σχολιάζει η κα Merkel, σημειώνοντας ότι με δεδομένο τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που εμφάνιζε το SPD, ήταν πάντα σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης